Vádat emeltek

2022.04.04. 09:24

Megsérült a pásztói vasutas a figyelmetlen tarjáni autós miatt

Tilos jelzés ellenére hajtott be az egyik pásztói vasúti átjáróba egy 20 éves salgótarjáni férfi. Az általa okozott balesetben megsérült a vasutas is – vádat emeltek a figyelmetlen sofőr ellen.

Nool

Forrás: Ügyészség/NMRFK

A közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 20 éves salgótarjáni férfi ellen, aki egy pásztói vasúti átjáróba a tilos jelzés ellenére hajtott be, és így személyi sérüléssel is járó balesetet okozott – írja hétfő reggeli közleményében a Nógrád Megyei Főügyészség.

 

A vád szerint a férfi január 21-én a reggeli órákban Salgótarján felől érkezett a Pásztó lakott területén található vasúti átjáróhoz. Az átjáró megközelítésekor a felkelő nap elvakította, így nem vette észre, hogy a sorompó le van zárva. Az illető annak ellenére hajtott tovább, hogy nem látott előre, így aztán nekiütközött a sorompónak. Annak rúdja ekkor felcsapódott, az autó nekicsapódott a vonatnak, majd az ijedt sofőr a túloldali csapórúdnak már szándékosan nekihajtva jutott ki végülis a sínekről.

 

Az ütközés következtében a sorompót működtető berendezés lánca elszakadt, így a kézi hajtókar a szolgálatban lévő váltókezelő felsőtestét megütötte, zúzódásos sérüléseket okozva a vasutasnak – derül ki az ügyészségi közleményből.

 

A csapórúd működésképtelenné vált, a Salgótarján felől érkező személyvonatot ezért a MÁV Zrt. szakemberei irányították az állomásra, élő erővel biztosítva az átjárót. A rendőrségi helyszínelés miatt a közlekedés mintegy két és fél órán keresztül e lényegesen alacsonyabb biztonsági szint mellett zajlott.

Mint kiderült, a baleset oka az volt, hogy a férfi megszegte a KRESZ azon rendelkezését, miszerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad, a megközelítés és az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.

A büntetlen előéletű férfi pénzbüntetésre, valamint járművezetéstől eltiltásra számíthat, emellett vélhetően ki kell majd fizetnie a MÁV Zrt. 65.815 forintos kárigényét is. Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában