Segítség

2022.02.23. 18:24

Bűncselekmények áldozatait támogatják Nógrád megyében is

Bűnmegelőzési foglalkozásokkal, előadásokkal és vetélkedőkkel segíti a rendőrség a lakosokat, amelyek által megtudhatják, hogyan ne váljanak áldozattá és milyen lehetőségeik vannak, ha már azok.

Nagy Orsolya

Az áldozatvédelem és segítségnyújtás tudnivalóira hívta fel a figyelmet a Nógrád-Megyei Rendőr-főkapitányság és a helyi Áldozatsegítő Pont. Február 22. 1990 óta a Bűncselekmények áldozatainak napja, amelyet 1993-tól hazánkban is megtartanak. 

– A rendőr-főkapitányság munkatársai a témához kapcsolódóan megyeszerte szerveztek áldozatvédelmi, bűnmegelőzési előadásokat és programokat. Prevenciós foglalkozások zajlanak a héten a szécsényi, salgótarjáni, bátonyterenyei, dejtári általános- és középiskolákban, az etesi Idősek Klubjában, Salgótarjánban pedig tegnap volt bűnmegelőzési vetélkedő – mondta el dr. Noskó Zsolt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője. 

Hozzáette: az áldozatsegítés célja, hogy a bűncselekménnyel összefüggésben sérelmet szenvedett személyek, és azok hozzátartozói megfelelő segítséget kapjanak problémájuk megoldásához, valamint az őket megillető jogok érvényesítéséhez.

A világnap alkalmából első alkalommal adtak át az Igazságügyi Minisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság által az áldozatsegítés területén kimagasló teljesítményt nyújtó szakemberek számára alapított Victima Protector elnevezésű díjakat. Nógrád megyéből Aranyi Helga, kiemelt főelőadó és áldozatvédelmi referens vehette át az elismerést. 

Szűkebb hazánkban néhány hónappal ezelőtt nyitotta meg kapuit az Áldozatsegítő Pont, amelynek Medve Judit, nyugalmazott rendőr alezredes a vezetője.

– Nagyon fontos, hogy segítségük az áldozatokat, akik rendszeresen felkeresnek a salgótarjáni irodában. Jogi tanácsadásban, lelki támogatásban, hivatalos dokumentumok kitöltésében és számos egyéb ügyben is igyekszem támogatni őket. Munkámat pedig nagy mértékben segíti a rendőrségen töltött elmúlt 40 év tapasztalata is – közölte Medve Judit, aki már számos pozitív visszajelzést kapott a hozzá segítségért fordulóktól. 

Mint mondta, az áldozatok támogatása az Igazságügyi Minisztérium számára is kiemelten fontos, ezért a jövőben országszerte több új központot és pontot hoznak létre. 

Az áldozatpont vezetője hangsúlyozta a vetélkedő fontosságát is. Az ilyen programok során sokat tudnak segíteni a lakosoknak azzal kapcsolatban, hogyan ne váljanak áldozattá, vagy, ha már azok, akkor mit tehetnek, illetve milyen támogatást kaphatnak, milyen lehetőségeik vannak. 

Hasznos információkat kaptak

A rendezvényen a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület tagjai mérettették meg magukat egy-egy feladat megoldásával, amik az áldozattá válás megelőzése témakörökhöz kapcsolódtak, de az járókelők az áldozatsegítéssel összefüggő tanácsokat is kaphattak a szakemberektől.

Pántya Anita, az egyesület vezetője kiemelte, hogy a rendőrséggel már évek óta jó a kapcsolata a szervezetnek.

Kifejtette: a vetélkedőn bővebb információt kaptak a tagok, amely lényeges, hiszen manapság egyre több veszélynek vannak kitéve, így elengedhetetlen, hogy felkészültek legyenek. Amennyiben pedig nem sikerült elkerülni egy adott helyzetet, akkor jelentős szerepe van annak, hogy tudják, mit kell tenni. Ez társadalmilag nagyon fontos feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában