Szabadtéri tűz

2022.01.28. 17:20

Lakóházakat veszélyeztetett a harminc hektáros nádastűz Magyargécnél

Megkezdődött a szabadtéri tüzek időszaka, pénteken kora délután mintegy harminc hektárnyi területen égett le a nádas Nógrádmegyer közelében, Magyargécnél.

Nool

Forrás: Archív fotó: Hüvösi Csaba

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője arról tájékoztatta a Noolt, hogy körülbelül harminc hektáros területen égett péntek délután a nádas Magyargécnél, Nógrádmegyer közelében és a tűz lakóházakat is veszélyeztetett. A szóvivő elmondta, hogy a helyszínre a szécsényi, a salgótarjáni és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók vonultak három gépjárművel. A lángok megfékezésén tizennégy tűzoltó dolgozott, feladatukat nagyban nehezítette az erős szél, azonban gyors és szakszerű munkájuknak köszönhetően sikerült a lángokat megfékezni és azok végül nem terjedtek át a lakóházakra. A csapadékmentes időjárás kedvez a szabadtéri tüzeknek, az utóbbi napokban pedig egyre több ilyen káresethez vonulnak a tűzoltók. A megelőzés elengedhetetlen, ezért a katasztrófavédelem korábbi években kiadott tájékoztatását idén is szem előtt kell tartani. A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége ugyanis a legtöbbször emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a tüzet sosem szabad felügyelet nélkül hagyni, illetve elengedhetetlen az is, hogy mindig legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag. Természetesen ezek közé nem csak a víz tartozik, a homok vagy a tűzoltó készülék is megfelel erre a célra. A tűz irányításához szükséges kéziszerszám is kulcsfontosságú – egy gereblye, lapát vagy vasvilla is mindig legyen kéznél. Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudnak tartani, valamint kizárólag olyan területen szabad égetni, ahol a lángok az élőlényekre és a környezetre nem jelentenek veszélyt. Az égetés befejeztével minden esetben meg kell győződni arról, hogy a parázslás és izzás már megszűnt. Feltámadó szél esetén pedig haladéktalanul el kell oltani a lángokat.

Észben kell tartani azt is, hogy belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzati rendeletben megengedik. Ezek a határozatok veszélyhelyzet kihirdetésének a végéig érvényesek, amennyiben ilyen döntés nincs érvényben, úgy a településen tilos az égetés. Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban tilos tüzet gyújtani. A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelem területi szervnél írásban jelezni.

Ha mégis megtörténne a baj, kérjék a tűzoltók segítségét a 112-es segélyhívó számon. Azok, akik megszegik a szabályokat, tűzvédelmi bírsággal sújthatók, melynek összege az előidézett károk mértékétől függően húszezer forinttól hárommillió forintig is terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában