Megelőzés

2021.12.08. 17:00

Ünnepi veszélyekre is figyelmeztetnek

A rendőrség a korábbi évekhez hasonlóan fokozott jelenléttel biztosítja az adventi vásárok, a nagyobb parkolók, illetve bevásárlóközpontok környékének vagyonbiztonságát, emellett több tanácsot is megfogalmaztak, amelyek segíthetnek megelőzni, hogy az ünnepi boltjárások során a vásárlók áldozattá váljanak.

Nool

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az ünnepek idején gyakran adománygyűjtésre hivatkozva jelennek meg csalók az utcákon.– Feltűnhetnek olyan személyek, akik kihasználják az emberek jóindulatát, és valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a gyanútlanok pénzét. Egyesek ezzel az ürüggyel a lakásokba is be akarnak jutni, ahol a házigazdák figyelmét elterelve szerzik meg az értékeiket. Fontos tudni, hogy a valódi adománygyűjtő szervezetek soha nem kérnek készpénzt, hiszen azokat kizárólag csekk befizetésével lehet támogatni – informálta portálunkat a megyei rendőr-főkapitányság.

Az egyenruhások továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy a lakosok ne hagyjanak értéket, esetleg már kifizetett csomagokat az autójukban, hiszen a járművek nem biztonságos tárolóeszközök. A gépkocsik ajtaját mindig be kell zárni, illetve még akkor is érdemes bekapcsolni a gépjármű riasztóját, ha a tulajdonos csak rövid időre távolodik el a járművétől. Emellett a vásárlás során az értéktárgyakat és az iratokat célszerű mindig a táskák belső, lehetőség szerint zárható zsebében elhelyezni, a táskát pedig szorosan, testközelben tartani.

A rendőrség tájékoztatása szerint – kellő körültekintéssel – biztonságos lehet a fizetéskor a bank- és a hitelkártya használata, ugyanakkor sosem szabad a plasztiklap mellett tárolni az ahhoz tartozó biztonsági kódot, illetve érdemes a bankoknál SMS-­értesítést igényelni a tranzakciókról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában