bilincsben

2021.10.18. 13:51

Öt és fél évre mehet börtönbe a többszörösen visszaeső 23 éves salgótarjáni garázda

A Balassagyarmati Törvényszék 5 év 6 hónap börtönbüntetésre súlyosította annak a 23 éves salgótarjáni garázda férfi büntetését, aki kirabolta ivócimboráját.

Forrás: shutterstock

A Salgótarjáni Járási Ügyészség még 2021 januárjában emelt vádat egy testvérpár és azok ismerőse ellen garázdaság, rongálás, súlyos testi sértés, rablás és okirattal visszaélés miatt.

2019 nyarán a 23 éves férfi a késői órákban egy salgótarjáni dohánybolt előtt megütött egy másik férfit, aki ettől a földre esett, ám a további bántalmazást az arra járók megakadályozták. A sértett ezt kihasználva megpróbált a helyszínről elmenekülni, azonban támadója utána szaladt, újra földre rántotta és belerúgott. A korábban a sértett segítségére siető férfi sem úszta meg, a támadó testvére és egy ismerősük őt is bántalmazták. A két sértett könnyű sérüléseket szenvedett.

2020 áprilisában a 23 éves férfi Salgótarján egyik utcáján feküdt ittasan, míg testvére próbálta megához téríteni. Egy család autózott arra, akik észlelték, hogy baj van és a testvérpár segítségére siettek. A családfő megvizsgálta az alélt fiút, majd megállapította, hogy az ittasságon kívül nincs más baja, ezért tovább akart hajtani, ám az akkor már magához tért férfi az autó hátuljába rúgott, ezzel 67 ezer forintos kárt okozva. A sértettek kiszálltak, hogy az autó sérüléseit szemrevételezzék, ekkor a testvérpár mindkét tagja kővel kezdte dobálni őket. A terhelt a családfőt is bántalmazni akarta, azonban felesége közbeavatkozott, így a 23 éves férfi végül az asszonnyal kezdett dulakodni, akinek ennek következtében eltört az egyik ujja. A férfi testvére közben a család harmadik tagját ütötte ököllel.

2020 júniusában az esti órákban a 23 éves férfi egyik szomszédja lakásához ment, és miközben az asszonyt szidalmazta, egy vasdarabbal ütni kezdte annak ajtaját, mellyel 90 ezer forint kárt okozott.

2020 augusztusában a fiatal férfi az egyik salgótarjáni kocsmában italozott, ahol beszélgetni kezdett az egyik vendéggel, közben kifigyelte, hogy partnere a farzsebében tartja pénztárcáját és elhatározta, hogy megszerzi azt. Ennek érdekében ölelgetni kezdte ivócimboráját, hogy a farzsebből kivegye annak pénztárcáját. Mivel nem járt sikerrel, a terhelt a sörözőben elhelyezett kamerát leverte, majd újra ölelgetni kezdte a sértetett, aki azonban tervét ismét meghiúsította. A terhelt azonban a sértett ellenállása ellenére sem adta fel, a földre rántotta és bántalmazni kezdte őt. Mivel a tárcát így sem tudta megszerezni, a sértettet később lökdösni kezdte, újra a földre rántotta végül a kezéből tépte ki a pénztárcát és a helyszínről elmenekült. Az elkövető azonban nem jutott messzire, a rendőrök hamar elfogták, így a sértett kára azonnal megtérült.

A garázda rablót a Salgótarjáni Járásbíróság elsőfokon 4 év 6 hónap szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltás büntetésre ítélte, míg társai a jóval kisebb tárgyi súlyú bűncselekmények elkövetése miatt pénzbüntetést kaptak. Az ügyészség a rablóval szemben súlyosabb, míg a védelem enyhébb büntetés kiszabása érdekében fellebbezett.

A Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi fellebbezést alaposnak tartotta és a büntetést a súlyosító körülmények túlsúlyára figyelemmel 5 év 6 hónap börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra súlyosította. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában