fellebbeztek

2021.09.13. 17:24

21 év 6 hónap – nem jogerős ítélet született a brutális gyarmati gyilkosság ügyében

A Balassagyarmati Törvényszéken hétfőn született ítélet a megyeszerte nagy port kavart, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés ügyében. A bíróság 21 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, ez azonban nem jogerős. Az ügyészség súlyosbításért, a vádlott és ügyvédje pedig felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Gerhát Karina

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

 

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A vádirati tényállás szerint a Pest megyei vádlott és a balassagyarmati áldozat 2001-ben Németországban ismerkedtek meg, ahol együtt dolgoztak és laktak. Az elkövető 2018. október 2-án az előzetesen megbeszéltek alapján meglátogatta barátját a nógrádi városban, majd több szórakozóhelyet is felkerestek, s italozni kezdtek. Ittas állapota miatt a vádlott Balassagyarmat főutcáján ivócimboráját több alkalommal mellkason és vállon ütötte. Később a helyi férfi házába mentek, ahol a tettes pénzt kért kölcsön barátjától, azonban ő ennek nem tett eleget. A vádlott bedühödött, majd brutális módon, káromkodva, életének kioltásával fenyegetve ütlegelni és rugdalni kezdte a barátját.

Az emberi mivoltából kivetkőzött elkövető mélyen megalázva a sértettet, az embertelen bántalmazást mobiltelefonjával rögzítette.

Az elkövető csak másnap reggel észlelte, hogy a barátja nem ad életjeleket. Ekkor álnéven értesítette a mentőket, a sértett újraélesztését megkezdte, de a mentők kiérkezése után elhagyta a helyszínt. A férfi életét már nem lehetett megmenteni. A közeli ruházati boltban a vérrel szennyezett nadrágja és cipője helyett újat vásárolt, majd az elsődleges intézkedést végző rendőrjárőröket félrevezetve azt nyilatkozta, hogy a barátját ismeretlenek bántalmazták.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Az ítélethirdetés előtt a háromgyermekes vádlott az utolsó szó jogán elmondott néhány gondolatot.

– Nem vagyok gyilkos, nem öltem meg senkit. Ez nem egy gyilkossági ügy vagy emberölés, ez egy spontán verekedés, és nem megtervezett, mint ahogy az a vádiratban áll. Ez egy tragikus éjszaka sajnálatos következménye, ahol két vesztes van – emelte ki a vádlott.

Ezt követően mintegy két óra elteltével a törvényszék ítéletet hozott. A Balassagyarmati Törvényszék több nyilvános tárgyalás alapján a 2018. október 3-tól bűnügyi őrizetben, október 5-től pedig

letartóztatásban lévő vádlottat bűnösnek mondta ki garázdaság vétségében és emberölés bűntette miatt. A bíróság halmazati büntetésül 21 év 6 hónap szabadságvesztésre és 10 év közügyektől való eltiltásra ítélte a férfit.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A szabadságvesztés végrehajtási fokozta fegyház. Mint azt a helyszínen ismertették: az elkövető a kiszabott szabadásvesztésből legkorábban a kétharmad részének a letöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság kötelezi továbbá a vádlottat a több mint egymillió forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Végezetül az ügyészség súlyosbításért, a vádlott és ügyvédje pedig felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést. A bíróság ítélete ennek okán nem emelkedett jogerőre, az elkövető előzetes letartóztatásban maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában