jogerős ítélet

2021.08.31. 11:30

Vétlen férfit gyanúsítottak miatta – két év börtönt kapott a nógrádi közokirat-hamisító

A Balassagyarmati Törvényszék 2 év szabadságvesztésre súlyosította annak a 36 éves Nógrád megyei férfinak a büntetését, aki rendőri ellenőrzés során egy ismerősének adta ki magát, így a vétlen férfivel szemben szabtak ki bírságot.

Nool

Forrás: shutterstock

A Nógrád Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint 2019. június 8-án az esti órákban a férfi Szendehelyen közlekedett személygépjárművel, amikor rendőri ellenőrzés alá vonták közlekedési szabálysértés elkövetése miatt. Mivel a sofőrt járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezetett, a rendőröknek úgy nyilatkozott, hogy személyi okmányai nincsenek nála és egy ismerőse adatait diktálta be sajátjaként.

Az eljáró rendőrök az álnéven bemutatkozó férfit ismerőse adatainak rögzítésével a vezetői engedély hiánya és a megállni tilos tábla hatálya alatti várakozás szabálysértések miatt helyszíni bírsággal sújtotta. A helyszíni bírságot a terhelt nem fizette meg, ezért a vétlen férfival szemben a Miskolci Járásbíróságon indult szabálysértési eljárás, amelyben fény derült a történtekre.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség hamis vád vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen, akit a Balassagyarmati Járásbíróság elsőfokon 90 nap elzárás büntetésre ítélt.

Az ügyészség a vádlott terhére a kiszabott büntetés súlyosítása végett fellebbezést jelentett be, aminek a Balassagyarmati Törvényszék minden tekintetben helyt adott: a büntetést a férfi büntetett előéletére és a súlyosító körülmények túlsúlyára figyelemmel másodfokon 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra súlyosította.

Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában