együttműködés

2021.08.04. 15:11

A jövőben is segítik a katasztrófavédelem munkáját a héhalmi önkéntes tűzoltók

A napokban szerezte meg az újraminősítését a Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az egyesületnek a Heves és Nógrád megyei katasztrófavédelemmel, továbbá a hatvani hivatásos tűzoltósággal van együttműködési megállapodása.

Nool

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az egyesület tagjai egy újraminősítő gyakorlaton vettek részt, melynek végén minősítésüket egy évvel meghosszabbították, így Héhalmon és további hat Nógrád megyei településen önállóan is végezhetnek tűzoltási és műszaki mentési feladatokat.

A gyakorlaton tizenhét önkéntes tűzoltó vett részt, közülük öten rendelkeznek tűzoltásvezetői jogosultságokkal, így az irányító szerep az övék volt a négy feltételezett káresetnél. Az irányítóknak a beavatkozó önkéntesekkel egy, véletlenszerűn választott tűzoltási vagy műszaki mentési feladatot kellett megoldaniuk.

Az egyik feltételezés az volt, hogy a településük polgármesteri hivatalának konyhájában tűz keletkezett, egy ember pedig a füstben rosszul lett. Itt az önkéntesek feladata a tűz szakszerű oltása és a bajbajutott ember kimentése volt, teljes védőfelszerelésben és légzésvédelem használatával.

A második feltételezett szituációt az aktuális eseményeknek megfelelően egy vihar idézte elő. Az erős szél egy fát tövestől kicsavart, ami egy autóra dőlt, a kocsiban ülő ember pedig beszorult járművébe. Itt az önkénteseknek a fát biztonságosan el kellett távolítaniuk, majd feszítővágóval az embert kellett kimenteni a szorult helyzetből.

A harmadik szituáció szerint a nagy mennyiségű hirtelen lezúduló esővíz pincéket árasztott el, itt a tűzoltók szivattyúval avatkoztak be és távolították el a csapadékvizet.

A negyedik feltételezés szerint Héhalmon egy teherautó és egy személykocsi ütközött. A teherautóból folyt az üzemanyag, az autóba pedig a vezetője beszorult. Az önkénteseknek itt a beszorult embert kellett kivágniuk az autóból, áramtalanítani a járműveket, megszüntetni az üzemanyagfolyást, és felitatni a kifolyt benzint az útról.

A tűzoltásvezetők és az állomány minden tagja tanúbizonyságot tett felkészültségéről, az önkéntesek jó színvonalon teljesítették a szimulált káresetek felszámolását, így továbbra is végrehajthatnak katasztrófavédelmi műveleteket a hivatásos tűzoltókkal közösen vagy önállóan is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában