"kedves" rokon

2021.07.13. 11:31

Unokatestvérére terelte a gyanút az ittas nógrádi férfi, elítélték a bíróságon

A bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és eltiltotta a vezetéstől azt a 27 éves férfit, aki unokatestvére adataival félrevezette a rendőröket.

Nool

Forrás: Shutterstock

Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádlott 2017. május 13-án a késő esti órákban a 21-es számú főúton ittas állapotban vezette gépkocsiját, amikor a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság járőrei ellenőrzés alá vonták. A helyszíni intézkedés során megszondáztatták, majd vérvételére előállították, ahol a szabálysértési érték feletti véralkoholszintet állapítottak meg.

Annak érdekében, hogy az ittas vezetésének következményeit elkerülje, az intézkedő rendőrnek a férfi saját adatai helyett unokatestvére adatait adta meg a saját személyes adataiként, majd a rendőrségi dokumentumokat is így írta alá.

Nyilatkozata és aláírásai alapján unokatestvére ellen büntető- és szabálysértési eljárás is indult, a férfi megtévesztő magatartására csak később derült fény, mert az unokatestvér egy ideig viselte a következményeket.

A rendőrség ittas vezetés miatt a férfi unokatestvérével szemben 90 ezer forint pénzbírságot szabott ki, aki ezt 108 óra közérdekű munkával teljesítette is.

A büntetőeljárásban a Gyöngyösi Rendőrkapitányság jegyzőkönyvébe, a Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség vádiratába és a Salgótarjáni Járásbíróság végzésébe is valótlan adatok kerültek, így az unokatestvért tárgyalás mellőzésével el is ítélték. Az unokatestvér a büntetőeljárás során mindaddig nem jelezte az adatok valótlan voltát, amíg az ügyészség által kért és 2018. januárjában megtartott tárgyaláson nem szembesült a kiszabott büntetés súlyosításának lehetőségével.

A 27 éves férfi ittas járművezetés, közokirat-hamisítás, valamint hamis vád miatt állhatott bíróság elé. A bíróság a férfit 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Emellett másfél évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, és kötelezte a több mint 400.000 Ft bűnügyi költség viselésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában