tűzeset

2021.07.02. 13:50

Égő bálák teszik próbára a nógrádi tűzoltókat

Nagy kihívás elé állítják szűkebb hazánk tűzoltóit is a nyári mezőgazdasági tűzesetek, hiszen azok nemcsak gyorsan terjednek, hanem az időjárási körülmények is tovább nehezíthetik a helyzetet.

Nagy Orsolya

Nagykanizsa, 2019. július 21. Tûzoltók Nagykanizsa határában, ahol tarlótüzet okozott egy kigyulladt bálázógép 2019. július 21-én.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A nyári betakarítási munkák amellett, hogy nagy igénybevételt jelentenek a mezőgazdaságban dolgozóknak, igen tűzveszélyesek is.

Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője elmondta, hogy különösen fontos a betakarítási munkálatok során az erőgépek tűzvédelme, az aratásra, a bálák tárolására, illetve a tarló égetésére vonatkozó szabályok ismerete és betartása a tűzesetek megelőzése és az azokkal járó jelentős anyagi károk elkerülése érdekében.

– A szalma- és a szénabálák tárolása során érhetik a bálákat olyan biológiai, fizikai és kémiai hatások, amelyek következtében tűz keletkezhet. Az ilyen jellegű esetek nagyobb részét általában öngyulladás okozza. A nedves szerves anyag bomlása során felszabaduló hő váltja ki a tüzet, némely esetben azonban villámlás áll a háttérben, de előfordulhat akár szándékos tűzokozás is – közölte Molnár Adrienn.

Hozzátette: a tűzoltókat komoly kihívás elé állítja a nagy méretű kazlak és a tömegesen összerakott bálák tüze, mert ezeknél mindig nagy mennyiségű éghető anyag van jelen, s számolni kell a nagy távolságokkal és a nehéz megközelíthetőséggel. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy az oltóanyag korlátozott mennyisége vagy hiánya nehezíti a gyors tűzoltást.

A megbízott szóvivő ezen felül még azt is elárulta, hogy a kazaltüzeknél általában gyors a tűz terjedése, amit az erős szél és a száraz időjárási körülmények tovább növelhetnek. A tűz következtében a bálakötözők veszítenek szilárdságukból, megolvadnak és elpattannak, ezért a bálák szétesnek, ezzel növelve az oltási munkálatok során a balesetveszélyt. A nyári kazaltüzek oltásánál az emberi erő és a tűzoltó-technikai eszközök igénybevétele intenzív. A munkák befejeztével fontos a terület további őrzése is az esetleges fellángolások és a visszagyulladás megelőzése érdekében.

Molnár Adrienn a Nool kérdésére arra is kitért, hogy kiemelten ügyelni kell a betakarítási munkálatokban részt vevő gépek megfelelő karbantartására, valamint ezek szemléinek elvégzésére, hiszen a műszaki hibás eszközök alkalmazásával megnő a tűzesetek kockázata. Emellett nagyon fontos a tűzveszélyes anyagok – üzemanyag és kenőanyagok – szállítási szabályainak és a dohányzással kapcsolatos szabályoknak a betartása is. A szóvivő arra hívja fel a figyelmet, hogy a tűzvédelmi előírások betartásával jelentősen csökkenthető a tűz kialakulásának esélye.

Nógrád megyében több alkalommal is riasztották már a tűzoltókat mezőgazdasági tűzesethez.

Molnár Adrienn azt is felidézte, hogy nemrég kigyulladt és kiégett egy mezőgazdasági munkálatokat végző traktor Szécsénke külterületén, amely során a lángok átterjedtek a munkagép közelében lévő aljnövényzetre is. A tüzet végül a berceli hivatásos tűzoltók eloltották. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában