ügyészség

2021.07.16. 11:30

Megdöbbentő: tíz házba tört be a gátlástalan kállói fiatal, lakat alá került

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte annak a 16 éves fiatalnak a letartóztatását, aki társaival néhány hét alatt tíz házba tört be Kállón.

Nool

Forrás: Shutterstock

Az ügyészség tájékoztatása szerint a fiú és két gyermekkorú társa 2021 áprilisában egy kállói ingatlan letaposott kerítésén át bement az udvarba, ahol az ott tárolt járművekről 22 alumínium felnit szereltek le, valamint 3 jármű katalizátorát is eltulajdonították. Ezután az ingatlant átnézve még két zsák gyermekruhát, egy kerékpárt, egy önjáró fűnyírót és szerszámokat is vittek magukkal.

A fiatal ezután 2021 májusa és júniusa között alkalmanként egyedül, máskor gyermekkorú társával még további kilenc alkalommal jutott be kállói ingatlanokba, ahonnan agancsot, trófeát, kompresszort, konyhai gépeket, szerszámokat, fűkaszát, benzint, hangfalat, gitárt, evőeszközöket, akkumulátort és rézcsövet tulajdonítottak el. A fiú és társa egy alkalommal a parókia épületébe is betört ahonnan egy antik tealepároló készletet vittek el.

A letartóztatás a legsúlyosabb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés, ezért fiatalkorúak letartóztatásának az általános törvényi feltételek megléte esetén is csak akkor van helye, ha az a bűncselekmények különös tárgyi súlya folytán szükséges. Ebben az ügyben ez a feltétel a fiatal által elkövetett cselekmények sorozatjellegére, azok nagy számára, a gátlástalan elkövetésre és a gyermekkorú társak bevonására figyelemmel aggálytalanul megállapítható volt.

Ezért az ügyészség – a bűnismétlés megakadályozása érdekében – indítványt tett a fiatalkorú gyanúsított letartóztatására, amit a nyomozási bíró el is rendelt.

A kényszerintézkedést fiatalkorúak esetén javítóintézetben kell végrehajtani. A végzést az ügyész tudomásul vette, a védelem viszont fellebbezést jelentett be, ezért a döntés még nem végleges – részletezte az ügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában