járványhelyzet

2021.07.08. 13:45

Kevesebb karambol történt a korlátozások idején Nógrádban

Részben a koronavírus-járvány miatt folyamatosan fennálló, illetve az ismételten bevezetett korlátozásokkal összefüggésben 14 százalékkal csökkent a balesetek száma 2021 első negyedévében az előző év hasonló időszakához viszonyítva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss felmérése szerint. A tendencia szűkebb hazánkban is megfigyelhető.

Fodor Orsolya

20210606 Hajdúszoboszló fotó: Tóth Imre TI Hajdú-Bihari Napló Összeütközött két személyautó a 4-es főút Kaba és Hajdúszoboszló közötti szakaszán, Hajdúszoboszló közelében.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Tóth Imre

Jóval biztonságosabbá váltak a hazai közutak a pandémia ideje alatt. A Központi Statisztikai Hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott összesítése szerint ugyanis az új típusú koronavírus okozta járvány miatt fennálló, illetve újból elrendelt korlátozások következtében, az előző negyedévhez hasonlóan, 2021 első három hónapjában is csökkent a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma. Összesen 2475 eset került be a szomorú statisztikába.

A vizsgált időszakban Nógrád megyében is jóval kevesebb olyan karambol történt, amelyben embereknek is baja esett. Amíg tavaly 64 személyi sérüléssel járó baleset történt januárban, februárban és márciusban, addig idén csak 44. Ez 31 százalékos csökkenést jelent.

A KSH jelentése leszögezi: a baleseti adatok alakulásában továbbra is megmutatkozik a mérsékeltebb járműforgalom hatása.

Mint írták, országos szinten összesen 82 közúti szerencsétlenség volt halálos kimenetelű az idei első negyedévben. Ebből 672 alkalommal súlyos, 1721 esetben pedig könnyű sérülést szenvedtek az áldozatok. Az elhunytak száma 2,2 százalékkal emelkedett, azonban a súlyosan sérülteké 18, a könnyen sérülteké pedig 15 százalékkal csökkent.

Szűkebb hazánkban két halálos baleset történt 2020 januárja és márciusa között, idén pedig egy ütközés végződött tragédiával ugyanebben az időszakban. A súlyos sérüléssel járó karambolok száma 28 százalékkal esett vissza ebben az évben.

A Központi Statisztikai Hivatal összesítésében arra is rámutatott, hogy a balesetek döntő többsége a járművezetők hibája miatt következett be. Ezen belül a leggyakoribb ok továbbra is a sebesség nem megfelelő alkalmazása volt, ami az esetek 39 százalékában fordult elő.

2021 első három hónapjában 197 karambolt okoztak ittasan, 25 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ez utóbbi tekintetében megyénkben jóval jelentősebb volt a csökkenés, mint országos szinten. Míg korábban kilenc ilyen balesetet jegyeztek a vizsgált időszakra vonatkozóan, addig idén csupán két sofőr okozott személyi sérülést alkohol hatása alatt. Ez 78 százalékos csökkenésnek felel meg.

Nyáridőben, nagy hőségben veszélyesebb a vezetés

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja az utakon közlekedők figyelmét, hogy a meleg hatással lehet a koncentrálóképességre. A tompult reflexek is kockázatot jelentenek az utakon, ezért ajánlott megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani és csak kipihent állapotban ülni a volán mögé.

– A nyári hőségben még inkább szükség van arra, hogy a gyalogosokra is jobban figyeljenek a gépjárművezetők. A napos helyen parkoló autókat pedig indulás előtt érdemes átszellőztetni. A motoros balesetek elkerülése érdekében mindenkinek fontos a sebességhatárok betartása, mert a gyorshajtással fokozottan kockáztatjuk a magunk és a mások testi épségét – fogalmazott Nágel Tamás rendőr százados, sajtóreferens.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában