Lebuktak

2021.07.01. 11:20

A rácsok mögött tanult meg magyarul a négy éve Gyarmaton előzetesben lévő holland drogdíler

A két fiatal holland drogdíler még 2017-ben, a SUN Fesztiválon akarta teríteni az anyagot, de olyan amatőr módszerekkel, hogy hamar lekapcsolták őket a rendőrök.

Nool

gyarmati drogos magyarul beszél

Forrás: youtube.com

Pont került annak a holland drogdíler párosnak az ügyére, akik még 2017-ben, a Nógrád megyei SUN Fesztiválon akarták teríteni a drogot. Martin és a barátja, Gertjan körülbelül 10 millió forintnyi droggal buktak le, amit meglehetősen amatőr módszerrel próbáltak meg eladni a bulizók körében. A kábítószer porciózásáról a telefonjukkal fotókat készítettek, és egy kézzel írt árlistával mászkáltak. Ez utóbbiról a grafológus megállapította, hogy az kétség kívül az egyik fiatal kézírása.

Nem csoda, hogy a két hollandot gyorsan elfogták a rendőrök, így azóta is, közel 4 éve vannak előzetes letartóztatásban. Az első fokon hozott ítélet szerint 8 és fél évet kaptak. Az ügy azonban elment másodfokra is, ahol nemrég született ítélet. A másodfokú tárgyaláson az egyértelmű bizonyítékok ellenére Gertjan végig tagadott. Állította, hogy az árlista valójában nem is árlista, azon csak a költségeit akarta nyomon követni. Ez alapján viszont úgy tűnt, mintha a férfi egy hétig kizárólag extasyn, LSD-n és marihuánán élt volna, amiket grammokban porciózva fogyasztott. A másik holland – aki nem kért tolmácsot, hanem szinte tökéletesen beszélt magyarul – viszont beismerte tettét, és azt hangsúlyozta: mindent megbánt.

- Én annyit kérnék az ítélőtáblától, hogy ha lehetséges engedjenek haza, hogy tudjam tovább élni az életemet, hogy vissza tudjak menni a családomhoz, fel tudjam építeni a jövőmet, be tudjam fejezni a szakmámat – mondta el a tárgyaláson a férfi, aki rabtársaitól tanult meg magyarul és a kiejtést is tőlük sajátította el.

Másodfokon végül enyhítették a büntetésüket: jogerősen mindkettőjüket 5 és fél év szabadságvesztésre ítélték. Ez azt jelenti, hogy a két drogdíler napokon belül szabadon távozhat majd. Az ítélet szerint ugyanis a büntetés kétharmadának kitöltése után feltételes szabadulhatnak – azt pedig már kitöltötték a 4 éves előzetes letartóztatásban.

Az ügyük kisértetiesen hasonlít egy másik díler pároséra

A nógrádi fesztiválon terjesztő fiatalokhoz hasonlóan 2019-ben egy másik fiatal holland páros is lebukott a Szigeten. A két férfinél hatalmas mennyiségű drogot találtak, mintegy 100 millió forint értékben. Ez a két fiatal plakátokon hirdette a kábítószert, ezért a biztonságiak azt hitték, hogy kandikamerás átverésről van szó.

A fővárosi fesztiválon elkapott hollandok azt mondták, egy internetes fórumon azt olvasták, hogy ezt itt szabad, fogalmuk sem volt róla, hogy Magyarországon ilyen szigorú a kábítószertörvény. Ők akkor 4 évet kaptak, amit otthon, Hollandiában tölthettek le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában