ügyészség

2021.04.06. 11:30

Fatális baleset a 21-esen: a maradandó sérülést szenvedett motorost is felelősségre vonják

A Balassagyarmati Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 42 éves gödöllői sofőrrel szemben.

Nool

Forrás: police.hu

A vád szerint a gépkocsit vezető férfi 2019. március 24-én délután vezette személygépkocsiját a 21-es számú főúton Salgótarján felé, amikor 4-5 autó előtt haladva lassított, mert balra akart kanyarodni egy földútra. Ezután balra indexelt, majd a záróvonal mellé húzódott, közben a bal oldali visszapillantó tükörbe is belenézett, de nem látott a járműsort előző járművet.

Fotó: police.hu

Eközben a vádlott által feltartott járművek mögül érkező motorkerékpáros elhatározta, hogy a záróvonal ellenére a lassan haladó gépkocsik előzésbe kezd, és mintegy kilencvennel megkezdte az előzést.

Fotó: police.hu

Amikor a vádlott elérte az útkereszteződést, anélkül kezdett kanyarodni, hogy akár a visszapillantó tükörbe tekintéssel, akár hátrafordulással meggyőződött volna a mögöttes forgalomról, noha a motorkerékpáros ekkor már látható lett volna a számára. Amikor a személygépkocsi befordult, a motorkerékpáros nekiütközött.

Fotó: police.hu

Az ütközés után a motoros lezuhant járművéről, fejéről lerepült a be nem csatolt bukósisak, melynek rögzítőcsatja már a balesetet megelőzően el volt szakadva. A férfi a földre csapódáskor maradandó fogyatékosságot eredményező koponyatörést és agysérülést is szenvedett, pedig ha a bukósisak a fején maradt volna, akkor lényegesen enyhébb sérülései keletkezhettek volna.

A baleset oka az volt, hogy az autó vezetője balra kanyarodás előtt nem győződött meg arról, hogy balról járművének előzését másik jármű nem kezdte-e meg. A súlyos sérülés bekövetkezésében közrehatott, hogy motorkerékpáros nem viselt becsatolt bukósisakot; a baleset bekövetkezésében pedig az, hogy a záróvonalat átlépve előzött.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a figyelmetlen gépjárművezetővel szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta vádiratában, a rendőrség pedig a motoros ellen szabálysértési feljelentést tett az illetékes szabálysértési hatóság előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában