receptekkel élhettek vissza

2021.03.05. 11:20

Visszaélés a vényekkel: évek óta húzódó ügy miatt foglalhatták le egy gyarmati orvos számítógépét

Napok óta ismét közbeszéd tárgya Nyugat-Nógrádban egy évekkel ezelőtti rendőrségi ügy.

L. J.

Fotó: Shutterstock

Két éve adta hírül a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy a Szécsényi Rendőrkapitányság közfeladati helyzettel visszaélés és többrendbeli közokirat-hamisítás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy háziorvos ellen. Az ügyben még további három személy ellen folyt büntetőeljárás. A történetről az országos média is beszámolt.

A nyomozás akkori adatai szerint egy férfi 2017. augusztus 31-ét megelőzően több személy adatait és társadalombiztosítási számát szerezte meg, majd adta át azokat egy nő részére. A nő arra kérte az ügyben érintett háziorvost, hogy vizsgálat nélkül állítson ki recepteket a személyek részére.

A háziorvos a személyes adatok alapján több orvosi vényt állított ki, és összesen kilenc esetben a nyilvántartásba rendelésen megjelentként tüntette fel a személyeket. Ezzel a cselekményével megsértette a közhiteles nyilvántartás adatainak valódiságához fűződő érdeket, majd bódító hatású gyógyszerekről kiállított vényeket adott át a nő részére.

Fotó: police.hu

A szécsényi járőrök 2017 októberében ellenőrizék a gépkocsival közlekedő férfit, majd az autóban új pszichoaktív anyagnak minősülő, összesen 0,38 gramm tömegű kristályos anyagot találtak. Bizonyították azt is, hogy a szert egy másik, az ügyben szintén érintett férfinak adta volna át.

Kiderült továbbá, hogy több alkalommal – orvosi receptek ellenében – új pszichoaktív anyagnak minősülő, fehér színű kristályos anyagot adott át az ügyben érintett nőnek; valamint 2017-ben több személynek adott el, illetve kínált fel fogyasztásra új pszichoaktív anyagot.

Fotó: police.hu

A doktor a Facebookon panaszkodott

A napokban egy ismert balassagyarmati háziorvos arról írt a Facebook-oldalán, hogy a rendőrség – az orvos véleménye szerint jogtalanul – lefoglalta a számítógéprendszerüket, ezért betegeiket nem tudják ellátni. A nyilvános kijelentések és vádak kapcsán megkerestük a háziorvost, aki azonban nem kívánt nyilatkozni portálunknak.

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője viszont arról tájékoztatott, hogy a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága egy folyamatban lévő büntetőeljárás során egy balassagyarmati háziorvosnál tartott kutatást, amely során különböző számítástechnikai eszközöket és adathordozókat foglaltak le. A nyomozás és az érintetettek érdekeire való tekintettel további információt nem áll módjukban kiadni.

Az érintett háziorvos később egy kommentben azt írta a Facebook-oldalán, hogy az önkormányzat ideiglenesen biztosít számukra számítógépet, így hamarosan helyreáll a rendelés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában