szigorítás

2021.02.18. 18:18

Cerednél lezárták a szlovák-magyar határt az autósok előtt

Szigorúbb járványügyi szabályok érvényesek szerdától Szlovákiában.

Gerhát Karina

Szlovák oldalról lezárták a határt Cerednél

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Mint arról már írtunk: mindenkinek, aki a határt átlépi, tizennégy napra karanténba kell vonulnia. Az ingázók mentesülnek a karantén alól, azonban egy hétnél nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatniuk. A rendőrség hivatalos weboldalán található információkból kiderül, hogy Balassagyarmatnál, Parassapusztánál, valamint Somoskőújfalunál szigorú ellenőrzések mellett, de a nap 24 órájában átléphető a határ, Nógrádszakálnál és Ráróspusztánál reggel 5-től este 8-ig, míg Cereden csupán csak reggel 7-től 9-ig, illetve 16-tól 18 óráig. Az ipolytarnóci határátkelőhelyről viszont nem esik szó.

Cered esetében az autósok egyáltalán nem, csak a gyalogosok kelhetnek át egyik országból a másikba. Hétfőn ugyanis fizikai akadályokat helyeztek el a Cered és a Tajti közötti határátkelőhely szlovák oldalán. Csütörtökön a helyszínen jártunk, ahol két magyar katona vigyázott a szabályok betartására, azonban a szlovák részen egyetlen hivatalos személy sem tartózkodott. Közel egy órát töltöttünk az átkelőhelynél, de addig senki sem akart átlépni. A helyiek elmondása szerint ez azért lehetséges, mert már szinte mindenki tudja, hogy csupán a gyalogosok közlekedhetnek, és ők is csak bizonyos időszakokban.

Tajti László, Cered polgármestere portálunk megkeresésére elmondta: a szlovák határőrizeti szervek nem kötelesek az intézkedéseikről tájékoztatni a magyar oldalon érintett település polgármesterét.

– A fizikai akadályok hétfő óta ott vannak, jelenleg semmilyen információnk nincs arról, meddig lesz ez így. Településünkről is többen ingáztak napi rendszerességgel szlovákiai munkahelyükre, vagy éppen fordítva, onnan jöttek ide. Az érintettek között vannak például óvodapedagógusok, szociális dolgozók, illetve mezőgazdasági vállalkozók is. Sokan úgy oldják meg, hogy autóval lemennek a határig, gyalog átkelnek rajta, majd a túloldalon már gépjárművel várják őket. Természetesen ez visszafelé is így zajlik – közölte Tajti László.

Hozzátette: akár 55-60 kilométer is lehet a kerülő abban az esetben, ha valaki a saját autójával szeretne eljutni a ceredi határátkelőhelytől az egy kilométerre lévő szlovák településre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában