tűzoltók

2021.01.22. 13:50

Szándékosan megtévesztő bejelentés miatt is vonultak a Nógrád megyei lánglovagok

Halálos kimenetelű balesetek, tűzesetek és időjárással kapcsolatos káresetek is adtak munkát tavaly a katasztrófavédelem tűzoltóinak.

Nagy Orsolya

Bőven akadt feladatuk az elmúlt évben szűkebb hazánk lánglovagjainak. Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője elmondta, hogy tavaly megyénk tűzoltóit közel 2 ezer káresethez riasztották, ebből 983 alkalommal tűzesethez, 769 esetben műszaki mentéshez, 130-szor pedig a járműveknek nem kellett elhagyni a laktanyákat, mivel a bejelentés követően perceken belül kiderült, hogy még sincs szükség beavatkozásra.

A tűzesetekkel kapcsolatban a szóvivő úgy fogalmazott, összesen 589 alkalommal kellett beavatkozni, 84 esetben viszont a tűzoltók kiérkezése előtt felszámolták a káresetet, jellemzően az érintettek, illetve a környezetükben levők.

Az elmúlt évben 294 téves tűzjelzés volt, ebből 89 olyan bejelentés érkezett, amelyek végül tévesnek bizonyultak.

Mint kiderült, 16 szándékosan megtévesztő bejelentés adott tavaly felesleges munkát a lánglovagoknak. Az ilyen esetek során a tűzoltógépjárművek nemcsak fölöslegesen vonulnak, de elvonják a hivatásos egységet egy olyan eseménytől, amely valóban gyors és azonnali beavatkozást igényelne, s talán a túlélést jelentené valakinek.

Molnár Adrienn kitért a műszaki mentésekre is, amelyek során 627 esetnél avatkoztak be a tűzoltók. Ezen felül 44 esetben a kiérkezésüket megelőzően a káresetet sikerült felszámolni, szintén jellemzően az érintetteknek, valamint a környezetükben levőknek. A múlt évben 92 téves jelzésből 15 alkalommal érzékelő jelzett valós veszély nélkül, míg 77 esetben csak azt hitte a bejelentő, hogy baj van. Műszaki mentéssel kapcsolatban szándékosan megtévesztő bejelentés pedig nem történt.

Nagyobb tűzesetek, halálos kimenetelű balesetek és időjárással kapcsolatos káresetek is adtak munkát a megyei lánglovagoknak.

– Tavaly egy mezőgazdasági telephelyen lévő terményszárítóban körülbelül 30 mázsa napraforgómag égett Borsosberényben. Az oltást nehezítette, hogy az égő terményt a szárítóból nem lehetett leengedni. A helyszínre Balassagyarmatról, Bercelről, Rétságról, Salgótarjánból, Szécsényből és Vácról is vonultak hivatásos egységek, de az oltásban részt vett a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesülete és a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület is. A tűzoltóknak több órás megfeszített munkával sikerült körülhatárolniuk a lángokat – idézte fel Molnár Adrienn.

Hozzátette: ezen túlmenően több tragikus kimenetelű közúti balesethez is vonultak a tűzoltók. Novemberben például két személyautó ütközött össze a 21-es főút salgótarjáni szakaszán. A járművekben hárman utaztak és mindegyikük beszorult, így az egységek feszítővágó segítségével szabadították ki őket. Ketten olyan súlyosan megsérültek, hogy életüket vesztették még a helyszínen.

A szóvivő kitért arra is, hogy 2020-ban szabad területen mintegy 400 tűzesethez vonultak a tűzoltók, amelynek több mint a fele erdő és vegetációs tűz volt. Az esetek 67 települést érintettek. Viharkárokkal kapcsolatos káresetekhez a tavalyi évben 267 esetben riasztották a tűzoltókat. Az időjárásból fakadó káresemények során előfordult, hogy egymást követték a bejelentések, így a tűzoltók egyik helyszínről a másikra vonultak.

Új járművek is érkeztek

A megbízott szóvivő elárulta, hogy országosan 63 speciális járművet adtak át tavaly nyáron a katasztrófavédelem hivatásos és önkéntes egységeinek. A gépjárműveket két európai uniós pályázat keretében, valamint saját és a Generali Biztosító Zrt. által biztosított forrásból szerezték be. Ezek közül Nógrád megyébe összesen három új gépjármű érkezett.

Molnár Adrienn azt is elmondta, az igazgatóság járműparkja egy erdőtüzes gyorsbeavatkozó gépjárművel és egy dupla kabinos terepjáróval gyarapodott. Előbbi a Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon áll készenlétben, utóbbi a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkájának hatékonyságát fokozza. A harmadikat, amely egy logisztikai gépjármű, a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület vehette át a tavaly júliusban.

 

Címkék#tűzoltó

Ezek is érdekelhetik