táskatolvaj

2021.01.15. 08:48

Négy év börtönt kapott a salgótarjáni idős asszonyok réme

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádemelése nyomán a bíróság jogerősen 4 börtönbüntetésre ítélte azt a 39 éves férfit, aki Salgótarjánban idős, illetve figyelmetlen sértettektől tulajdonította el a táskáikat.

A Nógrád Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a büntetett előéletű, korábban rablás és lopás miatt is börtönbüntetésre ítélt vádlott 2020. nyarán pénzszűkében volt, ezért az általa már korábban alkalmazott módszerrel akart ismét pénzhez jutni.

2020. július 19-én reggel Salgótarján belvárosában felfigyelt egy 82 éves, nehezen mozgó nőre, akinek szatyor volt a kezében. Követni kezdte, majd amikor az a lakása lépcsőházának bejáratához ért, mögé lépett és kirántotta a kezében tartott táskát és a mintegy 12.000 forint értékű zsákmánnyal elszaladt. Futás közben a pénztárcát magához vette, a táskát és az igazolványokat egy szemetesbe dobta.

2020. július 7-én megismételte cselekményét: ugyancsak a megyeszékhely belvárosában figyelt fel a kínálkozó lehetőségre, egy gyógyszertárból hazafelé tartó 70 éves sértettre, aki a táskája tetejére téve vitte a pénztárcáját. Utána indult, és néhány lépés távolságból hazáig követte a nőt, majd ismét akkor lépett akcióba, mikor a sértett a lépcsőház ajtaját nyitotta. Mögé lépett és egy hirtelen mozdulattal kirántotta a kezéből a reklámtáskáját, majd elfutott, miközben szétdobálta a szatyor tartalmát. Csak a sértett pénzét vette magához, mintegy 10.000 Ft kárt okozva.

A sértettek idős koruk és részben egészségük miatt korlátozottan voltak csak képesek az őket ért cselekmény elhárítására, ezért a második bűncselekmény után elfogott, azóta letartóztatásban lévő férfit két rendbeli kifosztással, valamint okirattal visszaéléssel vádolta meg az ügyészség.

A férfi csakúgy mint a nyomozás során, a bíróságon is beismerte cselekményeit és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért őt a Salgótarjáni Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően 4 év börtönbüntetésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítéletet az ügyész mellett a vádlott és védője is tudomásul vette, így az jogerős.

Ezek is érdekelhetik