unokázós csalók

2021.01.06. 13:10

Fontos az idősek biztonsága: újra feltűntek az unokázós csalók Nógrád megyében

Alig telt el pár nap az évből, máris újra feltűntek az unokázós csalók Nógrád megyében, akik most egy 85 éves nőt akartak becsapni. A rendőrség fontosnak tartja a megelőzést, ezért a napokban figyelemfelhívó szóróanyagokat juttatott el a szépkorúak számára.

Nool

Forrás: police.hu

Néhány hete számoltunk be róla, hogy Balassagyarmaton és környékén, úgynevezett „unokázós csaló” bűnözők hívtak fel telefonon idős személyeket, hogy családtagjaik csávába kerültek, és pénzre van szükségük. Sajnos ebben az évben is megtörtént az első ilyen eset.

Egy 85 éves nő tett bejelentést a rendőrségre január 5-én, mert ismeretlen személy telefonon felhívta és közölte vele, hogy a fia balesetet szenvedett. Az ismeretlen hívó ezután átadta a telefont egy férfinek, aki a sértett fiaként bemutatkozva kérte az idős nőt, hogy adja meg bankkártyájának számát, azért hogy ne kerüljön börtönbe. A nő bontotta a vonalat, nem dőlt be az ismeretleneknek – közölte a rendőrség.

Tapasztalatok szerint Nógrád megyében sokan megfelelően reagálnak hasonló helyzetekben, és felismerik, hogy csalásról van szó. Leteszik a telefont, felhívják az érintett hozzátartozójukat, hogy ellenőrizzék jól van-e, vagy esetleg ő telefonált, és nem utolsó sorban azonnal értesítik a rendőrséget.

Fotó: police.hu

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya továbbra is fontosnak tartja, hogy segítséget nyújtson a potenciális áldozatok részére. Ezért a prevenciós szakemberek a napokban a Nógrád megyei szociális központok – illetve az időskorúak gondozását végző segítők – részére bűnmegelőzési üzenettel ellátott iratcsipeszt adtak át, akik vállalták, hogy eljuttatják a figyelemfelhívó szóróanyagokat az érintett szépkorúak számára, valamint a nyugdíjasklubok tagjainak.

Nem válik az úgynevezett telefonos vagy unokázós csalók áldozatává, aki az alábbiak szerint jár el:

– Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!

– Tegyen fel olyan kérdéseket a hívó részére, amelyekre egy idegen nem tud válaszolni! „Mikor találkoztunk utoljára?”

– Semmilyen körülmény között ne adjanak át pénzt, értéket ismeretlennek!

– Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

Forrás: police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában