adomány

2020.11.26. 16:45

A Medves-fennsíkon eltűnt idős nő fia ajánlott fel drónt a rendőrségnek

Három évvel ezelőtt, 2017 őszén dr. Ozsvár Zsófia és férje egy kirándulás során eltévedtek a Salgóbányát körülvevő erdőben. A napokig tartó, sokakat megmozgató keresés sajnos nem lett eredményes, már csak a túrázók holttestét találták meg. Müller Illés édesanyja emlékére, és a kutatásban részt vevők tiszteletére egy drónt adományozott a rendőrségnek.

Gulyás Edina

Forrás: police.hu

– Hosszú évtizedekig jártunk a családdal és a barátokkal Salgóbányára, sok időt töltöttünk azon a helyen, sok emlékünk kötődik oda. Édesanyám és a férje 2017 őszén kirándulni indult a környező erdőbe, de eltévedtek. A napokig tartó kutatás sajnos nem járt eredménnyel, már csak a holttestükre találtak rá – fogalmazott Müller Illés, a tragédiában elhunyt asszony fia, aki azt is elmondta: – A helyiek, a vadásztársaság tagjai, a polgárőrök, a mentőszolgálat munkatársai és a rendőrök is mindent megtettek, megfeszített munkával keresték őket. Mindezt elismerve és édesanyám emléke előtt tisztelegve döntöttem úgy, hogy egy drónt adományozok a helyi rendőrség számára.

Mint mondta, a Nógrád megyére jellemző erdős, dombos, hegyes domborzat és a technikai hiányosságok is nehezítették a kutatást. Ezt látva határozott a közel félmillió forintos eszköz megvásárlása mellett, amit a salgótarjáni rendőrségnek adományozott. Ennek engedélyeztetése több mint két évet vett igénybe, de a minap megérkezett a drón. Müller Illés egy informatikai céggel is felvette a kapcsolatot, akik vállalták a szerkezet ingyenes szervizelését és használatának betanítását is.

A drón elsősorban az eltűnt személyek felkutatásában könnyíti meg a szakemberek munkáját
Fotó: police.hu

– Bízom abban, hogy a felajánlással segíthetem a szakemberek munkáját, akik ennek köszönhetően talán olyan helyszíneket is felderíthetnek majd, ahová egyébként csak testi épségüket kockáztatva juthatnának el – hangsúlyozta az adományozó, hozzátéve: – Reményeim szerint a jövőben hasznát fogják venni ennek az eszköznek, és segítségével a továbbiakban talán megelőzhető lesz, hogy az eltűnt emberek sorsa tragédiával végződjön.

A szerencsétlenségről három éve portálunk is beszámolt. Amint írtuk: egy idős férfi és egy nő sétálni indult salgóbányai szálláshelyükről a Medves-fennsíkra. Szállásukra azonban nem tértek vissza, ezért a mentőcsapatok megkezdték az intenzív keresésüket. Rengetegen kutattak a pár után, nem csak a rendőrség és a katasztrófavédelem, illetve a különböző speciális- és különleges mentőcsoportok tagjai, de több erdész és önkéntes is.

A halott férfira a Medves-fennsík térségének Salgóbányától számított egyik legtávolabbi, erdészeti- és földutakon még éppen elérhető pontján találtak rá, tőle néhány száz méterre feküdt felesége élettelen teste.

A kutatásban résztvevők a holttestek megtalálásának körülményeiből arra következtettek, hogy a pár a legnagyobb valószínűség szerint eltévedhetett a Medves-fennsíkon. Eltűnésüket követően kevéssel fagypont feletti éjszakák voltak a térségében, emellett közel egy napon keresztül folyamatosan esett az eső is. Így ha halálukat nem valamilyen hirtelen fellépő egészségügyi probléma okozta, akkor a kimerültség és a kihűlés lehet a legvalószínűbb válasz a kettős tragédiára.

Célba ért a felajánlott eszköz

A Müller Illés által felajánlott drón a megyeszékhely önkormányzatának segítségével jutott el az illetékesekhez. Az eszközt – amit a Salgótarjáni Rendőrkapitányság területén használnak majd – Fekete Zsolt, a város polgármestere és Pataki Csaba alpolgármester adták át a hatóság képviselőinek. Az eseményen jelen volt dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Ponyi Béla rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető és Buda László rendőr őrnagy, a Salgótarjáni Rendőrkapitányág Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály vezetője. A drónt – ami elsősorban eltűnt személyek felkutatásában könnyíti meg a szakemberek munkáját – Bakos Szabolcs rendőr törzsőrmester, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság járőrparancsnoka a helyszínen a levegőbe emelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában