ügyészség

2020.10.15. 14:18

Leszúrta mostohaapját, hét év börtönt kapott érte a Nógrád megyei férfi

A Nógrád Megyei Főügyészség 2019 novemberében emberölés bűntett kísérlete és zaklatás vétsége miatt emelt vádat az ellen a húsz éves Nógrád megyei férfi ellen, aki egy családi veszekedés során hátulról leszúrta mostohaapját, mely ügyben a Fővárosi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság jelentősen súlyosította az elsőfokú ítéletet.

Nool

Forrás: Shutterstock

Az ügyészség közleménye szerint, a fiatal felnőtt vádlott szülei válását követően édesanyjával és annak új férjével, a sértettel élt együtt. Többször tanúja volt annak, hogy édesanyja és mostohaapja bántalmazták egymást, emiatt gyűlölte mostohaapját, akivel gyakran keveredett szóváltásba.

A férfi 2018. október 20-án éjszaka ittas állapotban tért haza, az édesanyjáék lakásába. A zárt ajtónál hangosan kiabálva követelte, hogy engedjék őt be, majd amikor mostohaapja ajtót nyitott, megfenyegette őt és közben egy boxert vett elő a zsebéből. A mostohaapa ezt elvette tőle, majd dulakodni kezdtek, melynek során a vádlott immár egy kést próbált meg elővenni a zsebéből, nevelőapja azonban ismét lefegyverezte őt és kilökte az ajtón.

Másnap a reggeli órákban a fiú erősen ittas állapotban visszatért és édesanyjával beszélgetett. Amikor a mostohaapa belépett a helyiségbe, azonnal szóváltás alakult ki közöttük, melynek hevében a fiú az asztalról felkapott egy kést, és megöléssel fenyegette meg mostohaapját, akinek sikerült őt ellöknie, így a támadó a kést elejtette.

Mivel a család kiskorú gyermeke időközben megérkezett, a mostohaapa kihívta az udvarra a feldúlt nevelt fiát, aki egy 8,8 cm pengehosszúságú kést is vitt magával. Az udvaron a mostohaapja felé rúgott, majd többször felé is szúrt, ám a megtámadott férfinak többször is sikerült a szúrások elől kitérnie. Az utolsó kitérés során azonban elcsúszott és hasra esett. Ekkor támadója lovaglóülésben a hátára ült, és a mellkasa jobb oldali hátsó részébe szúrt.

Az újabb szúrást a sértett már elhárította és a kést a fiú kezéből kiütötte, aki a támadással ezután sem hagyott fel, hátulról átfogta a sértett nyakát, s nagy erővel hátrafeszítette a fejét, miközben azt kiabálta, hogy kitöri a nyakát.

A bántalmazással a vádlott végül az édesanyja kérlelésére hagyott fel.

A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban a szúrás erejére és irányára figyelemmel az életveszélyes, vagy halálos eredmény elmaradása csak a véletlennek volt köszönhető.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete és 2 rendbeli zaklatás vétsége miatt mondta ki bűnösnek, 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint az eljárás során felmerült 300. 000 Ft-ot meghaladó összegű bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosítás végett, míg a vádlott és a védő enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyészi fellebbezést alaposnak tartotta. Az ügyészi állásponttal egyezően további súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott a cselekmény előtti napokban is fenyegette családját, valamint azt, hogy a sértettet kitartó szándékkal igyekezett leszúrni, így az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés mértékét nem találta alkalmasnak arra, hogy a vádlottat újabb bűncselekmény elkövetésétől visszatartsa. Ezért a férfi börtönbüntetésének tartamát 7 évre súlyosította. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában