átverés

2020.08.19. 19:45

Elképesztő hangfelvétel: így „dolgozik” egy unokázós csaló

„Szia Nagyi! Nagy baj van, balesetet okoztam, és pénzre van szükségem!” Általában ezzel a módszerrel dolgoznak az úgynevezett unokázós csalók, akik több százezer, de akár több millió forintot is kicsalnak a gyanútlan idősektől. A Magyar Rendőrség a napokban két olyan hangfelvételt is közzétett amely bemutatja, hogyan is zajlik egy-egy ilyen telefonhívás. Utánajártunk, Nógrád megyében történt-e már hasonló eset.

Sz. R.

Fotó: shutterstock

Az unokázós csalók többnyire ugyanazt hazudják az idős embereknek. Gyakran a sértett fiának, unokájának adják ki magukat, aki balesetet szenvedett, vagy bajba került ezért sürgősen pénzre van szüksége.

A Magyar Rendőrség által kiadott felvételen hallható, hogy az unokázós csaló előbb sikertelenül próbál becsapni egy idős nőt, majd második áldozatát már sikeresen ráveszi. Az utasítás az, hogy szedje össze a lakásban lévő összes készpénzt és ékszert, majd csomagolja be és egy reklámszatyorban dobja ki neki az ablakon.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=57&v=j-gkxXLKOmE&feature=emb_title

Utánajártunk, Nógrád megyében történt-e már unokázós csalással kapcsolatos bejelentés.

– A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt időszakban elenyésző számban fordultak elő úgynevezett „unokázós” csalások. Tekintettel arra, hogy a sértettek időben felismerték az idegenek csalási szándékát, így károkozás megyénkben jellemzően nem történt – tájékoztatta portálunkat Király-Kollár Ramóna rendőr hadnagy, rendőrségi sajtóreferens.

[eweb-voting id="3400409"]

Hozzátette: a rendőri szervek az ilyen jellegű ügyek eredményes felderítésének érdekében országos koordinációt folytatnak. A hasonló bűncselekményeket elkövető bűnözői csoportok felszámolásának tekintetében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az idén is együttműködött más rendőri szervekkel, így konkrétan a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal. Az együttműködés eredményeképpen több „unokázós” csaló került elfogásra.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

 

  • Minden esetben ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát! Ha felmerül a gyanú, hogy valaki önmagát az Ön hozzátartozójának adja ki, hívja fel hozzátartozóját és tájékozódjon!
  • Ne bízzanak meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önöket! (A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek, és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.)
  • Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!
  • Gyanús idegenek látogatása esetén különösen körültekintően járjanak el. Kérjék megbízható ismerős, szomszéd segítségét. Hasznos lehet, ha megjegyzik a látogató személyleírását, és adott estben a gépjármű rendszámát.
  • Ha szükséges, többször is hívják fel idős rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában