lángok

2020.03.26. 13:50

Egyre több szabadtéri tűzhöz riasztják a nógrádi tűzoltókat

Idén már több mint 70 szabadtéri tűzhöz riasztották megyénk tűzoltóit. Országos szinten pedig több mint 800 hektáron pusztítottak már a lángok január eleje óta.

Gerhát Karina

Száraz időben a gazos területekre, nádasokra könnyen átterjednek a lángok Illusztráció: H. Cs.

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Egyre többen kezdenek bele a kerti munkákba, így sokan meggondolatlanul gyújtják meg a száraz növényi hulladékot, emiatt szűkebb hazánk számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet és az avar is az elmúlt napokban.

– A szabadban keletkezett tűzesetek túlnyomó részét az emberi gondatlanság okozza, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket, továbbá a levegő tisztaságát – mondta el portálunknak Szeles Péter.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője hozzátette: a szabadtéri tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, illetve használója köteles a területét éghető anyagtól és száraz növényzettől mentesen tartani.

– Az egyik legfontosabb szabály, hogy belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott nyílik lehetőség, ahol van erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak – mondta Szeles Péter. – Ez pontosan szabályozza, hogy mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni. Ennek hiányában tilos ez a tevékenység! Amennyiben tűzgyújtási tilalmat rendelnek el, abban az esetben még akkor sem megengedett az égetés, ha azt egyébként más jogszabály nem tiltaná. A károk akkor előzhetők meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületi tarló és a vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal írásban jelezni kell az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnál – mondta Szeles Péter.

A hivatalvezető hozzátette: a szabadtéri tűzgyújtás felté­teleit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő, vagy hatósági engedély hiányában végzett tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után. Ez az okozott károk megtérítésén felül húszezer forinttól akár hárommillióig is terjedhet. A büntetés mértéke az okozott kár nagyságától függ.

Tűzrakás: az általános szabályok

– Általános alapszabály, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és minden esetben gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű oltóanyagról, például néhány vödör vízről vagy homokról, esetleg tűzoltókészülékről – mondta el lapunknak Szeles Péter.

Hozzátette: mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám – gereblye, lapát, vasvilla – a szél által elfújt avar összeszedésére és a tűz irányítására. Fontos, hogy csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani, feltámadó szél esetén pedig azonnal el kell oltani azt.

A kirándulóknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy mindig csak a kijelölt helyeken gyújthatnak tüzet. Miután pedig befejezték a szabadtéri sütés-főzést, akkor a tüzet minden esetben vízzel oltsák el, majd földdel takarják le. Fontos, hogy mindig tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének. Amennyiben pedig már megtörtént a baj, haladéktalanul hívjuk a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámot és kérjük a tűzoltók segítségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában