harapás

2020.02.08. 11:20

Fogszakértő segítségével kapták el az idős somosi asszony kegyetlen gyilkosát

Decemberben kapta meg jogerős, elmarasztaló bírósági ítéletét egy 2017-es, Nógrád megyei emberölés vádlottja.

Dr. Ajang Armin Farid a téma szakértője

Forrás: police.hu

Fotó: Beres Attila

Súlyos cselekedetért kemény ítélet született – a férfit életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, legkorábban harminc év letöltött szabadságvesztés után szabadulhat.

Egy élet erőszakos kioltása soha nem átlagos ügy, ez az eset azonban még a tragédiák sorában is megkülönböztetett figyelmet kapott. A Zsaru Magazin beszámolója szerint a nyomozás, a bizonyítási eljárás, majd az ítélethozatal során is szakértők segítették a döntéshozókat, köztük egy igazán kuriózumnak számító terület specialistája. Dr. Ajang Armin ­Farid igazságügyi fogorvos szakértőként vett részt az eljárásban.

Dr. Ajang Armin Farid a téma szakértője
Fotó: police.hu

– A szakértői vizsgálat valóban rendkívül fontos volt ebben az ügyben – magyarázta Bárnai Balázs őrnagy, a Nógrád Megyei Rend­őr-főkapitányság elemző-értékelő osztályának helyettes vezetője, aki a gyilkosság idején bűnügyi osztályvezetőként végig rajta tartotta szemét a kiemelt nyomozáson. – Egy idős asszony holttestét találták meg hozzátartozói 2017. április 20-án, húsvét után. Az elsődleges vizsgálat természetes halált állapított meg, és a megtalálás előtti napokra valószínűsítette. Újabb két nap múlva, a boncolás megkezdése előtt merült fel a kórboncnok részéről a gyanú, hogy bizonyos elváltozások alapján nem tudja kizárni az idegenkezűséget. Mire a jelzések alapján ténylegesen rendőrségi eljárás indult, már napokkal voltunk a feltételezett emberölés becsült időpontjától, az időhátrány ledolgozására minden eszközünket alkalmazva eredtünk a lehetséges elkövető nyomába. Egy büntetőeljárás során nem elég megtalálnunk a gyanúsítottat, de az eredményes eljárás lefolytatásának érdekében kötelességünk és célunk minél több bizonyítékot összegyűjtenünk az elkövetőről és magáról a bűncselekményről. Miután bizonyosságot nyert, hogy az áldozat külső behatások, erőszakos traumák következtében veszítette életét, a gyanúsított felkutatása mellett – szakértők bevonásával – vizsgálni kezdtük a helyszínt és az áldozat holttestét is. Ezen a ponton lépett a képbe dr. Ajang Armin Farid, aki precíz munkájával nagyban segítette az eljárást.

Az akkor 21 éves, somoskőújfalui Sz. Sándort a nyomozók tanúkutatások alkalmazásával nyolc órán belül elfogták. Bizonyítást nyert, hogy a férfi húsvéthétfőn ittasan több idős nőt is vegzált alpári ajánlattételeivel a településen. A későbbi áldozathoz fizikálisan is közel férkőzött, brutálisan bántalmazta őt, megerőszakolta, majd sorsára hagyta. A nő mellkasi és gégesérülése miatt veszítette életét.

– Az áldozat átvizsgálásakor mellén harapásnyomokat találtak – emlékezett vissza dr. Ajang Armin Farid. – Munkámnak kettős szerepe volt: az egyértelmű bizonyítás mellett – mely közrejátszott abban, hogy a gyanúsított beismerő vallomást tett – a vád minősítésénél is figyelembe vették az általam megfigyelteket, leírtakat. Az ítélet meghozatala előtt a bírónő megkérdezte: milyen mértékű fájdalmat érezhetett az áldozat? Tekintettel arra, hogy ez a testtájék egy idegvégződésekkel sűrűn átszőtt, érzékeny terület, nem tudtam mást mondani, mint azt, hogy ha eszméleténél volt, minden valószínűség szerint rendkívüli kínokat élt át. Ez a feltárt körülmény alapozta meg, hogy az emberölés „különös kegyetlenséggel elkövetett” minősítést kapott, és további minősítésekkel együtt így szabta ki a bíróság a legsúlyosabb adható büntetést. Vizsgálatom alkalmas volt továbbá arra, hogy kétséget kizáróan rámutasson: tényleg Sz. Sándor követte el a bestiális tettet. A harapásnyomok ugyanis, az okozó fogazatából adódóan, olyan egyediek, hogy alkalmasak egy felmerülő gyanú tisztázására vagy igazolására. A fogsorok jellegzetessége jól megfigyelhető a precíz elemzés során. A megharapott terület visszaadja az állkapocs fizikális méretét, a foghézagok, -torlódások, a fogmagasság egyéni mintázatát. Úgynevezett „zárt gyanúsítotti kör” megléte esetén tudjuk használni ezt az eljárást, ami azt jelenti, hogy nyomozási módszerek útján látókörbe került személyek harapásnyomát vetjük össze a talált nyommal.

Mint elmondta, az áldozatokon fellelt harapásnyomok speciálisak, mivel a bőr egy puha, rugalmas közeg, nyomásra torzulhat, emellett, ha az áldozat túléli a támadást, fel is szívódhatnak.

- Ebből kiderül, hogy nem csupán ember­ölési ügyekben segítem a rendőrség munkáját – folytatta a szakértő. – Részt vettem már annak megállapításában, hogy egy bántalmazott gyermeknek melyik hozzátartozója okozta a sérülést. Első együttműködésem a hatósággal igazi „mély víz” volt, egy megrázó ügy: egy csecsemőt harapdáltak össze olyan mértékben, hogy a baba intenzív osztályra került. A szülők egymásra igyekeztek kenni a cselekményt, de sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani az apa bűnösségét. A harapásvizsgálatot használjuk fordított helyzetben is: volt eset, amikor egy kirabolt hölgy megharapta támadóját, vagy nemi erőszaknak áldozatul esett nő mart bántalmazójába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában