Büntetés

2018.09.12. 12:08

Most már biztos, hogy nem szabadul az olaszliszkai lincselő

Jogerőre emelkedett a büntetés-végrehajtási bíró döntése, amely szerint nem bocsájtják feltételes szabadságra az olaszliszkai ügy harmadrendű vádlottját.

Olaszliszka, 2009. október 27. Balla Lajos (középen j) tanácsvezető bíró és az elsőrendű vádlott (k) az olaszliszkai emberölés ügyében tartott helyszíni tárgyaláson. A különleges rendőri és biztonsági intézkedések mellett tartott, több mint kétórás tárgyalás során a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tanácsa szemrevételezte a helyszínt. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg. MTI Fotó: Vajda János

Mint arról korábban már beszámoltunk, a büntetés-végrehajtási bíró július 26-án tartott meghallgatásán mellőzte a vádlott feltételes szabadságra bocsátását, mégpedig azért mert véleménye szerint a kiszabott büntetéssel elérni kívánt célok csak a a szabadságvesztés további végrehajtásával érhetők el.

Döntésével szemben azonban az elítélt és védője fellebbezést jelentett be az elítélt feltételes szabadságra bocsátása érdekében.

Mint azt dr. Lajkó Pétertől a Balassagyarmati Törvényszék sajtószóvivőjétől megtudtuk, a törvényszék másodfokú tanácsa a felülbírálat során rámutatott, hogy a törvényi szabályozásból következően a feltételes szabadságra bocsátás nem alanyi jog, hanem egy jogszabályi lehetőség az ítéletben meghatározott idő eltelte előtti szabadulásra.

Azonban a másodfokú bíróság álláspontja szerint a törvénytisztelő életmód folytatására irányuló készség kialakulásának vizsgálata során nemcsak a büntetés-végrehajtási intézetben tanúsított magatartását kell figyelembe venni. Ebben a körben utalt arra a – a bűncselekmény elkövetése során tanúsított magatartását is figyelembe véve –, hogy Szarka András elítélt kezdeményező-meghatározó szerepet töltött be a cselekmény elkövetésében, mivel részt vett a sértett gépkocsiból történő kirángatásában, majd pedig – hat terhelt-társával együtt – annak agyonverésében; a sértett meglincselése pedig a kiskorú gyermekeinek a szeme láttára történt.

Mindezeken túl az elítéltnek a személyiségjegyeit is tekintetbe véve, jelenleg nem állapítható meg megnyugtatóan a feltételes szabadságra bocsátás azon feltétele, amely szerint az elítélt kész a törvénytisztelő életmód folytatására.

– A bíróság rendelkezett arról is, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét egy későbbi időpontban ismét részletesen meg kell vizsgálni. A döntés szeptember 4-én jogerőre emelkedett – mondta el dr. Lajkó Péter.

(Borítóképünk MTI fotó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában