Mátraterenye

2018.05.18. 09:55

Szituációs gyakorlatok a hallgatóknak

​​​​​​​Másodszor tartottak interaktív bűnmegelőzési előadást Mátraszele, Mátranovák, Homokterenye, Nádújfalu és Nemti lakosainak a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai.

A Mátraterenyei Művelődési Ház és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály közös szervezésében meghirdetett prevenciós programsorozat második előadását rendezték meg május 17-én Homokterenyén.

A négy település lakosságának tartott bűnmegelőzési előadáson a résztvevőket Noskó Zsolt címzetes rendőr őrnagy és Bencsik Ernő rendőr százados tájékoztatta a vagyon elleni bűncselekményekről. A rendőrök kisfilmek vetítésével és valós esetek bemutatásával hívták fel a figyelmet a csalók által használt módszerekre, valamint azokra a szabályokra, amelyek segítségével megelőzhető, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak.

Bencsik Ernő rendőr százados a telefonos, ezen belül az úgynevezett „unokázós” csalásokról, valamint a különböző nyereményeket ígérő telefonos átverésekről beszélt. A rendőrségi tájékoztató második részében Noskó Zsolt címzetes rendőr őrnagy számolt be a házaló kereskedelem, valamint az egészségügyi szolgáltatással, vendéglátással, vagy kirándulással egybekötött árubemutatók során elkövetett bűncselekmények veszélyeiről.

A program közben a rendőrök egy játékos előadásban hívták fel a figyelmet a trükkös lopások veszélyeire és a bűnelkövetők beazonosítását segítő megfigyelés – a személyleírás, valamint a rendszám megjegyzésének – fontosságára. A bűnmegelőzési szakemberek álruhát öltve szituációs gyakorlat keretében, a programtól függetlenül játszottak el egy lopást, mellyel – a korábbi előadásokhoz hasonlóan – a résztvevők éberségét mérték fel. A közelmúltban elhangzott prevenciós tanácsok alapján ezúttal gyanakodni kezdtek, minden részletet megjegyeztek és részletes személyleírással segítették elő a „tolvaj” lebuktatását.

Ne dőljön be a csalóknak! Kérjük, fogadja meg tanácsainkat:

• A bűnözők gyakran nagyon hihető indokokat találnak ki, hogy bejussanak a lakásába, majd ott figyelmét elterelve, ellopják pénzét, értékeit.

• Előfordul, hogy az elkövetők rosszullétre hivatkoznak, vagy azt állítják, hogy rendkívüli segélyt, nyereményt, ajándékot hoztak, esetleg olcsón kínálnak eladásra különböző árukat. Legyen óvatos! Ha hivatalos személynek, vagy valamelyik szolgáltató munkatársának tünteti fel magát az ismeretlen, mindig kérje el az igazolványát!

• Házába, udvarába soha ne engedjen be idegeneket!

• Ha bűncselekmény áldozatává vált hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot!

 

Forrás: police.hu

Ezek is érdekelhetik