Helyi kék hírek

2016.04.21. 13:11

„Speedmarathon” a biztonságért

fenyvesi

[caption id="" align="alignleft" width="700"] Az összes sebességmérő berendezést szolgálatba vezényelték[/caption]

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL huszonnégy órás összeurópai sebességellenőrzést – úgynevezett „Speedmarathont” – kezdett el ma, amelyhez huszonnégy tagállam csatlakozott. Tekintettel az akció tavalyi kedvező tapasztalataira, a magyar rendőrség, s így a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság is részt vett ennek végrehajtásában.

Nógrád megye. Az ellenőrzés ideje alatt – azaz április 21. reggel 6 órától egészen április 22-ig, az ma reggel 6 óráig – ténylegesen huszonnégy óra időtartamban a főkapitányságon rendelkezésre álló összes sebességmérő berendezést szolgálatba vezényelték. Torják István rendőr őrnagy, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság salgótarjáni közlekedésrendészeti alosztályvezetője lapunknak elmondta, hogy ezek felállítási helyét elsősorban a baleseti adatok kiértékelése, elemzése alapján határozták meg. Ezen kívül az állampolgárok javaslatait is figyelembe vették és azok is felkerültek a listára.

Mivel sajnálatos módon a közlekedési balesetek több, mint 30 százalékát a gyorshajtás okozza, ezért rendkívül fontosnak tartják a sebesség-ellenőrzések folyamatosságát. Ennek az akciónak elsősorban nem az volt a célja, hogy szankcionáljanak és büntessenek, hanem hogy felhívják a közlekedők figyelmét arra, hogy a sebesség túllépés milyen veszélyeket rejteget magába.

Torják István továbbá hozzátette, hogy ha dokumentált jogsértést észlelnek a kollégái, abban az esetben a jogszabályoknak megfelelően intézkednek és járnak el. Huszonnégy órában folyt a sebességmérés a megye teljes területén, több felállítási helyen. Elsősorban Salgótarjánban és Balassagyarmaton, illetve ezek környező településein lehetett ellenőrzésekre számítani.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságra több bejelentés is érkezett, hogy hol állítsanak fel sebességmérő berendezéseket, ezeket megvizsgálták, többek között Salgótarjánban a Salgó út is ilyen volt. A rendőrök egy-egy előre kijelölt helyen legfeljebb négy órát töltöttek folyamatosan ellenőrzéssel.

Eddig összesen két alkalommal rendezték meg „Speedmarathont”, 2015-ben, azaz tavaly volt az első, idén pedig a második. A huszonnégy órás közlekedésbiztonsági akció végén derült ki, hogy mennyire voltak mindezek a tevékenységek hatékonyak. A „Speedmarathon” sikerességéről és eredményeiről későbbi lapszámukban bővebben tudósítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában