Időjárás

2023.11.30. 18:59

Piros riasztást adtak ki Nógrádra, ónos esőre vált át a havazás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb veszélyjelzésében néhány órán belül bekövetkező ónos esőre figyelmeztet.

Nool.hu

Ónos eső veszélye miatt harmadfokú, azaz piros riasztást adott ki az Országos Meteorológia Szolgálat Nógrád vármegyére péntek éjfélig. 

A veszélyjelzés szerint az Északi-középhegységben és tágabb térségében az esti órákban egyre nagyobb területen vált intenzív ónos esőbe a csapadék. Kiemelten Pest vármegye északkeleti területein, Nógrádban, a Mátra és a Bükk térségében 5 millimétert meghaladó ónos eső valószínű, de a fent említett területek tágabb térségében is számottevő mennyiségre lehet számítani. Az ónos csapadék intenzitása a késő esti óráktól kezd csökkenni, ezzel együtt fokozatosan csökken a területi kiterjedése is.

Forrás: met.hu

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleményében felhívja a járművezetők figyelmét, hogy az erős havazás és az ónos eső miatt fokozott óvatosággal közlekedjenek!

A rendőrök a biztonságos és balesetmentes közlekedés érdekében azt kérik a sofőröktől, hogy:

  • Csak kifogástalan műszaki állapotú és téli gumiabronccsal felszerelt járművel induljanak útnak!
  • Elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, jégtől, párától, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen.
  • Kerüljék a gyors, hirtelen kormánymozdulatokat, a sebesség megválasztásánál alkalmazkodjanak a megváltozott útviszonyokhoz, sebességüket gázelvétellel és motorfékkel csökkentsék és kerüljék az erőteljes fékezéseket.
  • Tartsanak a megszokottnál nagyobb követési távolságot a havas, jeges utakon!
  • A csúszós utakra tekintettel a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedjenek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!