Időjárás

2023.08.20. 07:39

Zivatar és pokoli kánikula vár ránk nemzeti ünnepünkön

Zivatarokra és hőségre is készülhetünk augusztus 20-án – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A szolgálat az ország keleti felére – így többek között Nógrádra is – a várható zivatarveszély miatt elsőfokú, azaz citromsárga riasztást adott ki.

Nool.hu

Az extrém meleg és magas UV-sugárzás mindenkire veszélyes lehet

Forrás: Shutterstock

A Köpönyeg előrejelzése szerint ma a sok napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar inkább csak északkeleten, illetve délnyugaton néhol fordulhat elő. Az északnyugati szél néha megélénkül. 30-35 fokos meleg várható.

1. fokozatú riasztás, OMSZ
Zivatar miatt az ország keleti felére – Nógrád vármegyét is beleértve – 1. fokozatú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Fronthatás nem terheli szervezetünket. A kánikula okozhat egészségügyi problémákat. A tartós hőség leginkább az időseket, és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés jelentkezhet.

Hétfőn szinte zavartalan napsütésre, derült nyári időre számíthatunk. Nem lesz eső. 30-36 fokos, országos kánikula valószínű.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!