Időjárás

2023.08.31. 15:51

Őszies reggelekre ébredhetünk Salgótarján környékén, a kánikula elbúcsúzott (fotók)

Néhány napja még kánikula volt, strandidővel, légkondival is nehezen elviselhető szobai hőmérséklettel, aztán egy hidegfront miatt szinte pár óra alatt ősz lett.

Nool.hu

Ködös táj, a háttérben Somoskõ vára, a kép előterében egy vonulás közben lévő molnár fecske

Fotó: Komka Péter, MTI

Augusztus végén persze nem ritka, ha már ősziesek a reggelek. Az erdő is megkezdte a felkészülést a téli pihenőre, a fák lombjai itt-ott már sárgulnak, egy-egy levél is útra kel a föld felé, hogy az avarszőnyeget vastagítsa. 

A napsütésben csillognak a pókhálók, tapadnak az erdőn járó ember bőrére, aki pedig fülel is közben: itt az ideje, hogy megkezdődjön a szarvasbőgés. Nyitva tartja a szemét már csak azért is, hogy nem kerül-e elé bronzos vargánya, a palócok igazi gombája, amit sokan csak úgy emlegetnek: a fekete hátú.

A pár napos hidegfront esőt és lehűlést hozott, a hőmérséklet-különbségnek köszönhetően pedig a levegőből kicsapódik a pára. A köd inkább a völgyeket üli meg, a magasabb pontokról, főleg reggelente, a kelő nap fényében varázslatos látványt nyújt a táj. Komka Péter, az MTI fotóriportere Salgótarján környékén örökítette meg ezt a csodát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!