Időjárás

2023.03.06. 10:02

Márciusi tél: megmarad a hó Nógrádban?

Megyeszerte intenzív havazás vette kezdetét, portálunk utánajárt, hogy építünk-e még a közeljövőben hóembert.

Nool

Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, a Köpönyeg.hu hétfőre nagyrészt erősen felhős, borult időt jelzett elő, s hozzátették, hogy reggel elszórtan, délután főleg délen várható eső, a hegyekben esetleg havas eső. A Nógrád vármegyei tájakon azonban intenzív havazás kezdődött a reggeli órákban, s az Útinform is beszámolt róla, hogy Salgótarján környékéről havasesőt, hószállingózást jelentettek.

Hozzátették, hogy a gyorsforgalmi, valamint a fő- és mellékutak burkolata a csapadékkal érintett területeken vizes, nedves, vagy a preventív védekezés nyomán sónedves, mindenhol máshol száraz, a látási viszonyok viszont mindenütt jók. A Magyar Közút folttérképén is jól látható, hogy Nógrád megye keleti régiójában többfelé szállingózik a hó.

A folttérképen jól látható, hogy Kelet-Nógrádban többfelé szállingózik a hó
A folttérképen jól látható, hogy Kelet-Nógrádban többfelé szállingózik a hó 
Forrás: www.utinform.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentésében az áll, hogy hétfőn a késő délutáni, esti órákban a déli országrészben az intenzívebb záporos gócokat aprószemű jég, átmeneti szélerősödés kísérheti, de emellett egyes cellákban villámtevékenység is előfordulhat. Megjegyezték, északon, északkeleten az eső mellett havazás is előfordulhat, de síkvidéken megmaradó hó nem várható, legfeljebb a hegyekben alakulhat ki vékony hóréteg.

Orvosmeteorológia

– Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek – fogalmazott a Köpönyeg.hu szakembere.

Ami a folytatást illeti, kedden marad a borongós idő, az erősen felhős égből eleinte délen, majd délutántól szórványosan máshol is előfordul záporeső a Köpönyeg.hu előrejelzése szerint. Hozzátették, hogy várhatóan élénk lesz a délies szél és 4-10 fok valószínű. Szerdán északnyugat felől erősen megnövekszik majd a felhőzet, s északon elszórtan, az ország déli felén több helyen várható eső, zápor. 9 és 15 fok közé erősödik a nappali felmelegedés, a délnyugati szél pedig erős lesz.

Csütörtökön az átmeneti felszakadozások mellett marad az erősen felhős idő. Reggel, és délutántól várható többfelé eső, zápor, sőt, délután délen zivatar is kitörhet. 10 fok körüli értékeket mérhetünk. Pénteken a reggelig tartó csapadék után egyre többfelé süt ki a nap a viharossá fokozódó északnyugati szél hatására. 5-11 fok közé csökken átmenetileg a hőmérséklet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!