Klímabaj

2023.01.13. 15:35

Bár csodaszép, vészjósló a Salgótarján határában megjelenő szivárvány

Bár lenyűgözően szép, a meteorológus szerint felettébb aggasztó a télen felbukkanó szivárvány.

Nool

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szinte tökéletes szivárványt fotózott Salgótarján és Eger között utazó olvasónk csütörtök délelőtt. Bár csudaszép, nagyon rossz jelre utal.

– A januári szivárvány megjelenése arra utal, hogy a légkör az átlagosnál jóval melegebb. Nyaranta is csak egy bizonyos szintig van cseppfolyós állapotban a víz a légkörben, ahhoz ugyanis, hogy szivárvány keletkezzen a légkörben víznek kell lennie. Az, hogy az elvileg hidegnek tartott évszakban, télen szivárványt fotózunk egyértelműen a globális felmelegedés által küldött üzenet − mondta el a Heolnak dr. Rázsi András meteorológus.

A szakember szerint ilyenkor inkább a halojelenségről kellene fotókat készíteni. Halonak nevezzük azt a jelenséget, amikor a Nap vagy a Hold körül fehéres gyűrű jelenik meg. Akkor képződik, amikor a Nap sugarai megtörnek az apró jégkristályokat alkotó magas szintű felhőzeten. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!