Heves zivatarok

2022.04.24. 16:29

Zivatarok miatt riasztott a meteorológia Nógrád megyében (frissítve)

Másodfokú, azaz narancssárga riasztást adott ki vasárnap délután a Pásztói járás területére az Országos Meteorológiai Szolgálat heves zivatarok miatt, majd később visszavonták azt.

Nool

Forrás: OMSZ

A Pásztói járásban másodfokon, a Salgótarjáni, a Balassagyarmati, a Bátonyterenyei, a Szécsényi és a Rétsági járásokban pedig elsőfokon riaszt a meteorológia zivatarok miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a nap második felében további zivatarok kialakulására kell számítani: a Dunántúlon valamivel kisebb számban fordulhatnak elő, keletebbre már nagyobb területen, és várhatóan a keleti, északkeleti megyék fölött rendszerbe is szerveződnek. A zivatarokhoz elsődlegesen viharos kifutószél (ált. 60-90 kilométer per óra, de elsősorban keleten, északkeleten néhol akár 90 kilométer per óra feletti károkozó szélrohamok) kísérhet, azonban lokálisan felhőszakadás (> 25-30 milliméter), illetve jégeső (1-2 centiméter) is társulhat hozzájuk. Emellett a Dunántúl nyugati, északnyugati részén a déli, délnyugati irányú szelet zivatartól függetlenül is kísérhetik viharos (ált. 60-70 kilométer per órás, de néhol akár 70 kilométer per órát kissé meghaladó) lökések a délután második feléig. Az esti, késő esti órákra elhagyják a zivatarok az országot. 

A hétfőre virradó éjszaka második felében délnyugat, dél felől újabb csapadéktömb érkezik, amely a déli, délutáni órákig leginkább az ország délkeleti felét, kétharmadát érinti: a csapadékzónához főképp az Alföldön társulhat zivatartevékenység, illetve néhol intenzív csapadék is (rövid idő alatt ~ 15-25 milliméter). A déli óráktól a Dunántúl északi és nyugati vidékei fölött is kísérheti a záporokat dörgés, villámlás. Az esti órákban várhatóan mindenütt lecsengenek a zivatarok.

Frissítés:

16:50-kor visszavonták a korábban kiadott narancssárga riasztást a Pásztói járás területéről!

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!