Tavaszodik

2022.03.21. 06:53

Meghozza Benedek Nógrád megyébe a meleget?

Március 21. Benedek napja és ahogy az ismert mondás tartja „Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget”. Utánajártunk, hogy vajon valóban így lesz-e.

A.E.

Forrás: Illusztráció | Hegedűs Márk

A régi népi megfigyelések szerint ezekben a napokban véget ér a fagyos tél és kezdetét veszi a várva várt tavasz. Március 21. emellett a csillagászati tavasz kezdetét is jelenti hazánkban. 

Az időjárási előrejelzések egyelőre úgy fest, hogy kifejezetten biztatóak az elkövetkező napokra, sőt, voltaképpen az egész hétre vonatkozóan.

 

A Köponyeg.hu mérései szerint hétfő reggel Salgótarjánban -6,3 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, az ország leghidegebb településén, Zabaron pedig -10,7 Celsius fokig esett vissza a hőmérséklet.

Noha a hétfő reggel még meglehetősen csípős mínuszokkal indult Nógrád megyében, a következő napokra már fokozatos melegedést jeleznek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnali előrejelzése szerint hétfőn országszerte derült lesz az ég, az északkeleti, keleti szél napközben megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 14 fok között valószínű. Késő estére pedig -3 és +4 fok közé csökken majd a hőmérséklet.

Hétfőn kora reggel Salgótarjánban -6,3, míg Zabaron -10,7 fokot mértek
Forrás: koponyeg.hu

A Köpönyeg.hu egész hétre vonatkozó előrejelzései szerint is ragyogóan napos, száraz időre számíthatunk hétfőn, csapadékra pedig egyáltalán nem kell számítani. Kedden is túlnyomóan napos, derült, igazi tavaszi idő várható és csapadék továbbra sem lesz. A hét második napján már érezhető melegedés várható: délután 14-19 fok valószínű. Az északkeleti szél ismét megélénkülhet. A szerda, a csütörtök és péntek is hasonló jót ígér: szikrázóan napos, kellemes időre van kilátás és az előrejelzések szerint szinte felhő sem lesz az égen. A hőmérséklet csúcsértéke ezekben a napokban elérheti a 15-21 fokot országos viszonylatban.

 

A szűkebb hazánkra vonatkozó adatok a jelenlegi állás szerint az országos hőmérsékleti adatokhoz hasonló jó időt jeleznek. Keddtől úgy tűnik, hogy végre a hajnali mínuszoknak is búcsút inthetünk

Forrás: koponyeg.hu

A szakemberek szerint számottevő fronthatás nem terheli szervezetünket és jelentősebb egészségi állapotot befolyásoló időjárási tényezőre sem kell a napokban számítani. Az éjszakai erős fagyok, hideg idő miatt az arra érzékenyeknél fejfájás, a mozgásszervi betegségekben szenvedőknél ízületi fájdalom jelentkezhet, továbbá a korábbi műtétek, törések helyén fájdalom léphet fel. Ezzel kapcsolatban is bíztató viszont az az adat, hogy várhatóan megszűnnek a hajnali mínuszok a héten.

 

A szálló por koncentrációja a jelenlegi adatok szerint az egészségügyi határérték közelében alakul Salgótarjánban.

Forrás: koponyeg.hu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!