megelőzés

2021.07.29. 06:50

Készüljünk fel, heves viharok vetnek véget a kánikulának Nógrádban is

A nyári időszakban szűkebb hazánkat sem kímélik a viharok, amelyek következtében többször keletkezik egy-egy épületben kár, de előfordul az is, hogy kidőlt fa miatt vonulnak a tűzoltók. Ráadásul az emberek testi épsége is könnyen veszélybe kerülhet.

Nagy Orsolya

Salgótarján, 2020. szeptember 1. Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett 2020. szeptember 1-jén. Heves zivatarokkal és kiadós esõvel vihar vonul át a keleti országrész felett. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Nyáron gyakran előfordulhatnak heves viharok, nem ritka a hatalmas szél, a felhőszakadás vagy éppen a jégeső sem. Az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények olykor veszélyesek is lehetnek.

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője elmondta, hogy a legnagyobb problémát sok esetben a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék, a nagy erejű szél és a villámcsapások okozzák.

A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány egyszerű szabály és tanács betartásával könnyedén megelőzhető a baj.

– A viharkárok enyhítésének legjobb módja a tájékozódás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén figyelmeztetéseket és riasztásokat ad ki. Az ilyen jellegű információk lakossághoz való eljuttatásában a katasztrófavédelem is segédkezik – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: vihar közeledtével érdemes a kerti bútorokat és a szél által mozdítható tárgyakat rögzíteni, vagy biztonságos helyre tenni, így elkerülhetők a sérülések és a károk egy része is.

Mivel a leszakadó ágak kárt tehetnek az autóban és komoly sérülést okozhatnak a benne ülőknek, ezért fa alá semmiképp sem szabad parkolni. Helyette inkább stabil és védett helyet kell keresni, így például egy aluljárót.

A katasztrófavédelem munkatársa arra is kitért, hogy amennyiben valaki a szabad ég alatt reked vihar idején, akkor minél messzebb érdemes menni a fáktól és épületektől, hiszen az esetlegesen lezuhanó ágak, cserepek és üvegszilánkok így nem okozhatnak sérülést. A leszakadt villamos vezetéket pedig mindenképp el kell kerülni.

Mint mondta, nagy mennyiségű csapadék esetén áramtalanítani kell a pincét és a talajszint alatt található helyiségeket. Az úttesten lévő kisebb vízfolyások is hirtelen megáradhatnak, így azok közelében sem szabad tartózkodni és átkelni sem éri meg rajtuk.

A megbízott szóvivő azt tanácsolja továbbá, hogy villámlással járó viharnál, próbáljunk meg biztonságos helyre húzódni. Ez lehet egy ház vagy egy üzlet is, de semmiképpen ne magányosan álló fa alá, ugyanis itt nagyobb a villámcsapás esélye. Ezen túlmenően fontos kerülni a magasan fekvő helyeket és a szabad vízfelületeket is. Utóbbi esetén ugyanis fennállhat a fulladás, de a villámcsapás veszélye is.

Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elárulta, hogy egészen péntekig sok napsütésre számíthatnak szűkebb hazánk lakói. A hőmérséklet 33-34 Celsius fok körül alakul majd, ugyanakkor kisebb eséllyel előfordulhatnak akár záporok és zivatarok is.

– A hétvégén úgynevezett hullámzó front érkezik, amely hoz némi enyhülést és, amelynek hatására jelentősen visszaesik a hőmérséklet, ugyanis 27-28 Celsius fok lesz. Ráadásul nagy számban várható majd heves zivatar, jégeső, de akár felhőszakadás is – hangsúlyozta a meteorológus, aki azt is elmondta, hogy a jövő hét első napjaiban mérsékelt meleg időjárásra lehet számítani.

Gyakoriak a leszakadt ágak és a kidőlt fák a viharoknál

A megbízott szóvivő kiemelte, Nógrád megyében egy-egy vihar esetén többnyire kidőlt fák és letört faágak adnak munkát a tűzoltóknak. Az elmúlt időszakban szűkebb hazánkban több heves zivatar is volt.

A szakember példaként említette, hogy a közelmúltban Karancsalján melléképületre dőlt egy 10 méter magas fa. Salgótarjánban, a Haris közben egy 15 méter magas fa dőlt az úttestre, akadályozva ezzel a forgalmat. Nógrádmarcalon egy 10 méter magas, míg Herencsénynél egy 4 méter magas fa dőlt az útra. Nógrádmarcal és Nógrádgárdony között egy 15 méteres fa, Endrefalva és Szalmatercs között pedig egy 6 méter magas fa zuhant rá az úttestre. A tűzoltók mindegyik esetnél motoros láncfűrész segítségével a fákat feldarabolták, majd eltávolították a közútról és az épületről. Személyi sérülés sehol sem történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!