időjárás

2021.07.16. 07:36

Égzengéssel, villámlással érkezhetnek a zivatarok Nógrád megyébe

Pénteken ismét sok helyen szükség lehet az esernyőre, a kánikula mellett záporokra, zivatarokra kell készülni.

Nool

Mint arról korábban beszámoltunk, szerda este félelmetes villámlással és mennydörgéssel " target="_blank" rel="noopener noreferrer">csapott le a vihar megyénk több településére, a sűrű villámok szinte bevilágították az egész eget. Olvasóink visszajelzése alapján a legtöbb helyen viharos szél kíséretében érkezett a heves zivatar, volt, ahol kilenc órán keresztül esett. A kommentek túlnyomó többsége szerint a hosszú ideje tartó csapadékmentes időszak után már szükség volt egy kis áztató esőre.

Pénteken is hasonló időjárásra számíthatunk megyeszerte, ugyanis a köpönyeg.hu előrejelzése alapján a magasra törő gomolyfelhőkből többfelé alakul ki zivatar, zápor, valamint felhőszakadások is előfordulhatnak. Élénk, zivatarok környezetében viharos lesz az északi szél. A hőmérséklet 30-31 fok körül alakul.

Fotó: met.hu

Felhőszakadás és zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre megyénkre. Mint az a veszélyjelzésben írják, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent majd, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. Hozzáteszik, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Fotó: met.hu

A katasztrófavédelem közleménye szerint a villámcsapás közvetve arra is hatással van, aki csak a közelében tartózkodik. Egyrészt a villám árama a földet érés helyétől minden irányban szétterjed a talajban. Mint írják a villámcsapás talppontjától számított nagyjából háromméteres körzet veszélyzónának minősül, mert a két lábfej között keletkező feszültségkülönbségnek szintén súlyos következményei lehetnek. A villám által keltett jelentős nagyságú elektromágneses erőtér önmagában is okozhat szívritmuszavarokat.

Akit villámcsapás ért, azt 24 órás megfigyelésre kórházba kell szállítani még akkor is, ha látszólag nem is történt komolyabb sérülés.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsai villámlás esetén:

  • Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, vagy kap el minket, húzódjunk be valahová (ne magányosan álldogáló fa alá). A legjobb egy ház vagy egy üzlet.
  • Ha gépkocsiban ülünk, az ablakokat zárjuk be, a fém részeket ne érintsük meg.
  • Hagyjuk el a kimagasló vagy exponált helyeket.
  • Barlang, mélyedés akkor nyújthat védelmet, ha legalább 1,5 méter mély.
  • Kerüljük a nedves talajt, azonnal hagyjuk el a vízfelületeket.
  • Kerüljük a kőomlás veszélyes szakadékokat.
  • Védekezhetünk úgy is, ha 10-30 cm vastag szigetelőrétegre állunk (száraz kő, ruhanemű).
  • Nem ajánlott öreg, magányosan álló fa alatt táborozni, mert a lezuhanó ágak összezúzhatják a sátrat, és a villámcsapás veszélye is itt a legnagyobb.
  • Ezek is érdekelhetik