meteorológia

2021.04.28. 08:31

Az évszázad legfagyosabb áprilisa: újabb hidegrekord dőlt meg Zabaron

Újabb napi minimum-hőmérsékleteti rekordot regisztráltak Zabarban.

Nool

Forrás: Időkép

Fotó: Perle Ildikó

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfőn hatvanéves hidegrekord dőlt meg az ország legfagyosabb településén. Ezúttal egy 1984-es hidegrekord a múlté, amikor is Galyatetőn -5,0 fokig csökkent április 28-ra virradóan hőmérséklet. Szerda reggel néhány tizeddel még ennél is hidegebb volt, az OMSZ előzetes mérései szerint Zabaron kerekítve -6 fokig hűlt le a levegő – írja az Időkép.

A meteorológiai oldal előzetes adatai alapján eddig több mint 3 fokkal hidegebb az április a sokévi átlagnál. Az idei április ezidáig nagyrészt nem a meleg tavaszi idő jegyében telt, a fokozatosan feldarabolódó poláris örvény „támadásainak” köszönhetően jó eséllyel ez lehet az évszázad eddigi leghűvösebb áprilisa.

A hónap nyárias idővel indult, elsején többfelé a 25 fokot is meghaladták a maximumok. Ezt követően azonban északnyugat, észak felől több hullámban hideg, 6-án sarkvidéki eredetű légtömeg zúdult be hazánkba, többfelé nagy pelyhekben szakadt a hó.

Átmeneti melegedést követően 13-ától ismét tartósan hűvös, hideg időszak vette kezdetét, a Bakonyban ezen a napon közel 30 centis hó hullott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a hónap középhőmérséklete 25-ével bezárólag 7,9 fok, ami több mint 3 fokkal marad el a sokéves átlagtól. Bár szerdától melegedés jön, átlag fölé csak csütörtökön és pénteken emelkedik a hőmérséklet, így ez az érték pozitív irányban legfeljebb pár tizeddel módosulhat.

1901 óta egyébként 1929 áprilisa bizonyult a leghűvösebbnek, akkor 6,8 fok volt a havi középhőmérséklet országos átlaga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!