időjárás

2021.02.06. 15:00

Ne most mosson autót: ónos esővel érkezik a szaharai homok Nógrádba

Vasárnap az Északi-középhegység térségében többfelé ónos esőre van kilátás, viszont ezekkel a cseppekkel is kihullhatnak már homokszemek a légkörből.

Nool

Forrás: Nool.hu

Fotó: Sz. R.

Legutóbb tavaly májusban számoltunk be róla, hogy Nógrád megye több településén is homokréteg lepte el az autókat.

A hétvége folyamán Afrika irányából ismét szaharai eredetű homok érkezik Európa több országa fölé is a magasban uralkodó erőteljes délnyugati áramlás hatására – számol be az Időkép.

Mint írják: többek között Franciaország keleti fele, Észak-Olaszország, Svájc, Németország több tartománya, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország déli tájai fölé is megérkezik a sivatagi homok a magasban, de vasárnap a Magyarország fölötti légrétegekben is megtalálható lesz.

Az érintett területek egyes részein csapadékhullásra is számítani kell. A légkörben lévő homok ilyenkor elszínezi a csapadékot, és az esős területeken sáros eső formájában érkezik az égi áldás. Ilyenkor a tereptárgyakra barnás-sárgás vízcseppek jutnak, ami mocskossá teheti a kint parkoló autókat, de a tereptárgyakon is jól megfigyelhető az esőcseppekkel érkező homok, mely a víz felszáradása után kiszáradt formában is ott marad.

Magyarországon is ez lesz a jellemző, ahol vasárnap csapadék várható, ott sáros eső eshet, de hajnalban az Északi-középhegység térségében többfelé ónos esőre van kilátás, viszont ezekkel a cseppekkel is kihullhatnak már homokszemek a légkörből.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Óvatosan közlekedjetek ❗️ 🚗

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!