-35,5 fok

2021.02.13. 13:33

Letaszították trónjáról Zabart: soha nem mértek még ilyen hideget Magyarországon

Többen erős túlzásnak tartották a „szibériai” jelzőt az elmúlt napok fagyos időjárására. Szombat reggel Zabaron -26 fokot mértek, a Bükk-fennsíkon pedig minden eddigi hazai rekordot megdöntő -35,5 Celsius-fokot.

Nool

Forrás: Shutterstock

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombat hajnalban az ország leghidegebb településeként ismert Zabaron -26 fokot mutattak a hőmérő higanyszálai. A nógrádi dombok között megbújó kis falut ezúttal mégis letaszították a trónjáról, hiszen az ország egy másik pontján közel 10 fokkal mértek alacsonyabb hőmérsékletet.

A Bükk-fennsíkon található egyik töbörben döbbenetes érték született, -35,5 Celsius-fokig hűlt a levegő, számolt be róla a Met Hír " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-oldala.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Ma reggel a Bükk-fennsíkon található egyik töbörben döbbenetes érték született, -35,5°C-ig hűlt a levegő!...

 

A bejegyzés szerint Magyarországon eddig még nem mértek ilyen alacsony hőmérsékletet: hazánk hivatalos minimumhőmérsékleti rekordja -35 Celius-fok, amit még 1940. február 16-én mértek Miskolc-Görömbolytapolcán.

Hozzáteszik, a Bükk-fennsíkon található mérőműszer nem az OMSZ által kalibrált, valószínűleg korábban volt már ennél is hidegebb Magyarország területén, de ebben a különleges mikroklímájú töbörben csak 2009 óta folyik mérés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!