égi jelenség

2020.07.06. 11:20

Bámulatos látványt nyújtottak az éjszakai világító felhők a Somoskői várnál

A salgótarjáni Kisbali Bencének és az MTI Nógrád megyei fotóriporterének, Komka Péternek sikerült megörökíteni a nem mindennapi égi jelenséget.

Nool

Salgótarján, 2020. július 6. Éjszakai világító felhõ látszik a somoskõi vár mögött Salgótarján Somoskõ településrésze közelébõl fotózva 2020. július 5-én. A jelenséget a légkör nagy magasságú, 80-85 kilométeres rétegében lévõ vízjég kristályok okozzák, amelyek visszaverik a horizont alatt lévõ Nap fényét. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Hazánkban a júniustól augusztusig tartó időszakot nevezhetjük az éjszakai világító felhők szezonjának, amikor mi is megfigyelhetjük őket a hajnali, késő esti órákban. Az Időkép szerint az év eddigi legnagyobb éjszakai világító felhői voltak láthatóak vasárnap késő este. Olvasónknak, és az MTI Nógrád megyei fotóriporterének, Komka Péternek köszönhetően a Somoskői várból készített fotókon csodálhatjuk meg a ritka látványosságot.

Mi az az éjszakai világító felhő?

Ezek a legnagyobb magasságban megjelenő felhők, sokkal magasabban alakulnak ki, mint az átlagos felhők. Nagyjából 75-85 kilométerre a felszíntől, a mezoszférában jönnek létre, ami egy rendkívül száraz rétege a légkörnek, ide csak ritkán jut fel nedvesség.

Kékes ragyogásukat annak köszönhetik, hogy a horizont alatt tartózkodó Nap fénye megvilágítja a felhőket alkotó nagyon apró jégkristályokat, melyek a kékes színt (a rövid hullámhosszú fényt) szórják szét legerősebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!