időjárás

2020.06.27. 10:17

Erős lesz az UV-sugárzás és zivatarok is érkeznek szombaton Nógrádba

Zivatarveszély és az erős UV-sugárzás miatt is figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: shutterstock

A veszélyjelzés szerint zivatar- és felhőszakadás veszélye miatt több megyére, köztük Nógrádra is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki – írja a Met.hu.

A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és erős széllökések kísérhetik, de heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég, illetve 90 kilométer/órát meghaladó széllökés is társulhat.

Fotó: Met.hu

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy szombaton a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.7-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Azt kérik, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a Met.hu weboldalán.

Uv-Index előrejelzés
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 14-19 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet általában 28-33 fok között valószínű.

Vasárnap a sok napsütés mellett főként északkeleten alakulhatnak ki helyenként záporok, zivatarok. A nyugati, délnyugati szél mérsékelt, helyenként élénk lesz, csak zivatarok környezetében lehetnek erős, viharos lökések. A legalacsonyabb hőmérséklet hajnalban 14-20 fok között alakulhat, és északon pára-, ködfoltok is képződhetnek. Délután 27-33 fok közötti csúcsértékek várhatóak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!