időjárás

2020.02.11. 12:03

Nem csillapodik az orkán erejű szél, másodfokú figyelmeztetést adtak ki Nógrádra

Másodfokú, azaz narancssárga riasztás van érvényben széllökések miatt egész Nógrád megyére. A nyugati szelet, helyenként záporok, zivatarok, esetenként jégeső kísérheti.

Forrás: Shutterstock

Kedden a szél fokozatosan mindenütt nyugatira, északnyugatira fordul, és a délnyugati tájak kivételével ismét sokfelé lesz viharos. A legerősebb lökések általában 65-95 km/h között várhatók, de az északi hegyek magasabban fekvő vidékein akár a 100 km/h-t is meghaladhatják. A délutáni, késő délután óráktól veszíteni kezd erejéből a szél, de az északi megyékben még éjszaka is erős maradhat (45-60 km/h-s lökésekkel) – tájékoztat a Met.hu.

Forrás: Met.hu

Az Időkép széltérképén látható, hogy Nógrád megyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 95 km/h-t.

Hétfőn a Mátrában több helyszínre is riasztották a hivatásos tűzoltókat. Az erős szél miatt a 2408-as számú, Galyatető felé vezető úton, valamint Bükkszék külterületén nagy fák dőltek az úttestre, amit a hatvani, gyöngyösi hivatásos és a bükkszéki önkéntes tűzoltók láncfűrész és kéziszerszámok segítségével az útakadályokat megszüntették – írja a Heol.

Török László meteorológus portálunknak elmondta:

– Kedden újabb csapadékrendszer éri el a térséget. A hajnali órákban ismét megnövekszik a felhőzet, a hőmérséklet 2 és 7 Celsius-fok körül alakul. Délelőtt mérsékelt szélmozgással, gomolyfelhős, néhol napos időnek nézünk elébe, amit a délután folyamán zivatarok szakíthatnak meg. Helyenként akár havazás, hózápor is előfordulhat.

A szél kedden napközben megerősödik, a hétfő délutáninál erősebb széllökések várhatók, amely az éjszaka folyamán mérséklődni fog – árulta el Török László.

A következő napokban nem várható nagy változás a hőmérséklet alakulásában, lényegesen hidegebb nem lesz. Napközben 5 és 7 Celsius-fok körüli értékeket mutathat a hőmérő higanyszála, azonban az éjszakai órákban előfordulhat gyenge fagy. Pénteken egy újabb hidegfront közelíti meg a térséget, amiből havazásra, havas esőre és jégesőre is számíthatunk. Vasárnap nagyon enyhe levegő érkezik az ország fölé, amitől felmelegedés várható – közölte Török László.

Várjuk beszámolóját a szélviharról!

Önnél is tombol a szélvihar? Valahol letört ágat, kidőlt fát látott? Esetleg mást tapasztalt? Várjuk beszámolóját, fotóját a [email protected] e-mail címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!