hóhelyzet

2019.01.25. 13:51

Tudni akarja, merre jártak a sószórók Nógrádban? Akkor ezt a videót ne hagyja ki!

A nógrádi utakon is folyamatosan dolgoznak a közútkezelő munkatársai. Az újabb havazás során eddig csak kevés baleset történt, viszont hétvégére érkezik a havas eső.

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

- A régióban összesen 960 kilométernyi közúthálózaton 2 mérnökségünkön 25 szakemberünk dolgozik váltott, 12 órás műszakokban a hó eltakarítási és síkosság mentesítési munkákon, illetve annak koordinációján. A munkákat jelenleg 18 nehézgépjárművel és 2 rakodógéppel végezzük. Nógrád megyében nem jellemző a hófúvás, de szükség esetén két hómaróval tudunk beavatkozni ilyen esetben. Csütörtök reggeltől mintegy 250 tonna sót és 2100 liter kalcium-klorid oldatot juttattunk ki a síkosság mentesítési munkáink során – mondta el portálunknak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

- Szakembereink 0-24 órás szolgálatot biztosítva, 12 órás váltott műszakokban folyamatosan, ütemezetten végzik a hó eltakarítási munkákat. Nógrád megyében eddig 3-5 centi friss hó esett. A preventív, azaz megelőző sószórási munkákról is gondoskodunk. Folyamatos havazás esetén pedig szükség esetén többször is visszatérünk egy-egy útszakaszra, amíg a havazás nem áll el. Járhatatlan út vagy elzárt település, illetve fennakadás nincs a közlekedésben. A főutakon alapvetően nedves, sónedves burkolattal találkozhatnak a közlekedők. Enyhén havasak, helyenként hókásásak a mellékutak. A havazás intenzitásának megfelelően ütemezetten, folyamatosan dolgozunk.

A munkagépek GPS-adóval vannak felszerelve, így folyamatosan nyomon követhető, hogy az egyes sószóró gépek hol és milyen munkát végeznek.

A megyében eddig két baleset történt, az egyikben két személyautó ütközött össze péntek reggel a Salgótarjánban lévő Rákóczi úton, a külső vasútállomás közelében, illetve a budapesti úton történt egy anyagi káros baleset.

– A Rákóczi úti ütközés során a két személyautóban összesen négyen utaztak, közülük hárman sérültek, ezért a mentőszolgálat kórházba szállította őket. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók kiérkezéséig minden utas önerejéből hagyta el a kocsikat, az egység az autók áramtalanítását végezte el, majd a helyszínt biztosította. A műszaki mentés idején forgalomkorlátozás volt érvényben az érintett útszakaszon – mondta el Angyal Eszter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóság szóvivője. Mindkét esetnél történt rendőri intézkedés.

– Eddig két esetnél intézkedtek a rendőrök. A salgótarjáni budapesti úton történt egy anyagi káros baleset, illetve a Rákóczi úton történt még egy közlekedési szerencsétlenség, ahol személyi sérülés is volt – erősítette meg Kiss Gábor rendőr zászlós.

Fotó: NMKI

A hétvégén, főleg szombaton a havas eső és a hideg is nehezítheti a közlekedést.

– A hószállingózás lassan megszűnik és már számottevő csapadék nem várható pénteken. Este a felhőzet felszakadozik és szombat délelőtt még a nap is kisüthet. Aztán a déli óráktól újra beborul az ég, továbbá kora délután vagy kora este hószállingózás, havazás várható, amely átvált vegyes halmazállapotú csapadékra, más szóval havas esőre. Vasárnap virradóra ismét előfordulhat hószállingózás és napközben erősen borult lesz az ég, de jelentős csapadék nélkül. A szél továbbra is mérsékelt marad a hétvégén. Szombat hajnalban a minimum hőmérséklet elérheti a -7 vagy akár a -8 Celsius fokot is, aztán napközben fagypont körül alakul a hőfok. A vasárnap hajnali órákban mérhető -2, -3 Celsius fokot napközben, egy akár a +2,+3 enyhébb fokú klíma válthatja fel – mondta el portálunknak Simon Gergő meteorológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!