Agrárium

2024.04.12. 18:15

Új pályázatok: remek lehetőségek nyílnak meg a nógrádi gazdák előtt

A nógrádi gazdák számára is fontos új pályázatokról, fejlesztési lehetőségekről és a Közös Agrárpolitika (KAP) aktualitásairól tartott sajtótájékoztatót Balla Mihály országgyűlési képviselő és Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád vármegyei felelőse pénteken Balassagyarmaton.

Lukács Zsófia

Balla Mihály és Bíró Anna a gazdák pályázati lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatót

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Az elmúlt időszakban felpezsdült az agrárpályázati lehetőségek területe, új célokat tűzött ki a kormány, amelyeket az agráriumban szeretne megvalósítani. A KAP által nyújtott új pályázatokról és egyéb lehetőségekről, a családokat, az önkormányzatokat, a vállalkozásokat és a Leader-csoportokat érintő változásokról is beszélt Balla Mihály a gyarmati sajtótájékoztatón.

– 2022. november 7-én elfogadta Magyarország Közös Agrárpolitikai Stratégiai Tervét az unió, így az agrártámogatási források 2023 január 1-től felhasználhatóvá váltak. Ezáltal a célirányzott agrártámogatások és a vidékfejlesztési program egy közös tervben vesznek részt, amely a hazai élelmiszeripar fejlesztését is jelenti – ismertette Balla Mihály a balassagyarmati sajtótájékoztatón.

Erősíteni kell az ágazatot

Az ukrán háború okozta nehézségekre is kitért. – A beáramló ukrán gabonával szemben az európai gazdavilág védtelenné vált és a versenyképesség került veszélybe. Jelenleg amellett, hogy az üzemeket, állattartótelepeket lehet fejleszteni, fontos az is, hogy az élelmiszeripari feldolgozó ágazat erősödjön és ebben is kapjanak lehetőséget a helyiek– tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Kiemelte, hogy 

az új programban a Nógrádban gazdálkodók pályázhatnak – a mintegy  200 milliárdos kereten belül – a mezőgazdasági üzemek fejlesztésére, élelmiszerfeldolgozó üzemek fejlesztésére, vagy elindítására és ugyanilyen kerettel pályázhatnak az állattartótelepek fejlesztésére is. 

– Ez érinteni fogja az önkormányzatok lehetőségeit is, akár piac vagy külterületi út is megvalósulhat. Az önkormányzatoknak, a kis- és mikro vállalkozásoknak a Leader hálózaton belül elérhető pályázati forrás kifejezetten a helyi igényekre összpontosít majd. Térségünkben két Leader-csoport közel 1 milliárd forintból hirdetheti meg a programjait és nyithatja meg a pályázati forrásokat – hangsúlyozta a honatya.

Biztonságos termékek kerülnek a polcokra

Balla Mihály a kormány legújabb intézkedéséről is beszámolt a tájékoztatón.  – Magyarország teljes körű bejelentési kötelezettséget ír elő azokra a mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából és származzon bármely országból. Ez értendő úgyis, ha Ukrajna felől eljut valamely országba a gabona vagy a mezőgazdasági alapanyag, és abból állítanak elő egy terméket, szintén bejelentési kötelezettség vonatkozik rá és tiltás vezethető be. Cél, hogy biztonságos élelmiszeripari termékek kerüljenek a polcokra– ismertette Balla Mihály.

Már lehet tájékozódni

A tájékoztatón Bíró Anna az előzetes tájékozódásra hívta fel a pályázók figyelmét.  – A weboldalakra a pályázatokat már társadalmasításra feltöltötték, amelyet lehet tanulmányozni. Ezen kívül az egyéni vállalkozók, kistermelők, őstermelők vagy családi gazdálkodók számára új rendszert alakítottak ki a NAK honlapján, amely segít eldönteni azt, hogy a feltételeknek megfelelnek-e. Kérdés esetén fordulhatnak a falugazdászokhoz és bármelyik vidékfejlesztési szakemberhez a megyében – részletezte Bíró Anna. Arra is kitért, hogy a Leader pályázatokban az egyéni vállalkozók is indulhatnak majd. A helyi fejlesztési stratégiák már megjelentek a honlapokon, ahol a feltételek is olvashatók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!