Tájékoztatás

2024.04.02. 19:59

Szakmai fórumot tartottak Bercelen az uniós Közös Agrárpolitikáról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével közösen szakmai fórumot tartott kedden délután, a berceli művelődési házban az uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP), különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokra.

Lászlók Judit

Balról jobbra: Balla Mihály, Csáki Balázs és Győrffy Balázs

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

2900 milliárd forint értékű forrás áll majd a gazdálkodók rendelkezésére 

A szakmai fórumot egy sajtótájékoztatót előzte meg, amelyen elsőként Csáki Balázs, a NAK Nógrád vármegyei elnöke szólalt fel. Ebben kiemelte, hogy a szakmai fórumon több témát járnak körbe, amelyek nemcsak Magyarország, hanem Európa számára is kihívásokat jelentenek. Mint mondta, nem véletlen hogy 27 tagállamból 25-ben agrártüntetések voltak, amelyeknek a motivációi bár mások, a gyökerüket tekintve mégis közösek. 

– Ezekre a kihívásokra szeretnénk most reflektálni és elmondani a gazdálkodóknak, hogy mi is a helyzet, mi történik az agráriumban. A másik pedig, hogy új agrárköltségvetési ciklus van, amelyben soha nem látott mértékű források állnak majd rendelkezésre a magyar gazdálkodók számára, 2900 milliárd forint összegben. Nagyon szeretnénk, hogyha ez az összeg megfelelően kerülne hasznosításra és a magyar agrárium hatékonyságát tudnák növelni ezek a források – mondta Csáki Balázs. 

Változtatni és alkalmazkodni kell

Ezt követően Győrffy Balázs, a NAK elnöke vette át a szót, aki elmondta, hogy az elmúlt néhány év sok nehézséget tartogatott a magyar agrárium számára, ezek közé tartozott a koronavírus, a történelmi mértékű aszály és a háború, amelyeknek súlyos következményei voltak az agráriumra. Majd az ukrán gabonadömping elérte Magyarországot, és jelentős mértékben az export piacaikat is elfoglalta, ami nagyon súlyos következménnyel járt a gazdaságoknak a jövedelemtermelő képességére. Ezért változtatni és alkalmazkodni kell. 

– Ezen körülmények nélkül is a fogyasztói igények változása arra kell, hogy ösztönözzön bennünket, hogy hozzá igazítsuk az élelmiszer kínálatot a kereslethez, de ez a változás mérték mindenki számára nagy kihívás. Nem egyszerű ennek megfelelni, ugyanakkor a változtatási kényszer mellett valóban egy óriási lehetőség az, hogy a változtatásnak a financiális lehetősége meg van, hiszen 2900 milliárd forint értékben lehet a Vidékfejlesztési Programban pályázni. Ez azért tudott ilyen jelentős mértékben megemelkedni, mintegy négyszerese az előző tervezési időszakhoz képest, mert Magyarország kormánya a 17,5 %-os nemzeti társfinanszírozást 80 %-ra emelte – mondta Győrffy Balázs, aki szerint a magyar kormány elkötelezett a magyar vidék, és az agrárium fejlesztése mellett.

Fórumsorozatot tartanak országszerte

Kifejtette továbbá, hogy ezen pályázatok és a jelenlegi körülmények miatt mintegy 70 fórumon igyekszenek a gazdákkal kapcsolatot tartani, átadni számukra az információkat és meghallgatni őket. Mint mondta, a problémák jelentős része az Európai-Unió (EU) döntéshozatalából fakad, aminek jelentős része rajtuk kívül áll. Végül kitért arra is, hogy a tüntetések is azt mutatják, hogy az az agrárpolitika, amit Brüsszel folytat az egyértelműen zsákutca és ezen változtatni kell. Az Európai Parlamenti választások pedig jó alkalmat nyújtanak arra, hogy egész Európa vidéki közössége kifejezze nem tetszését és a választásokon olyan politikai közösséget támogasson, ami az ő érdekükben hozza meg a döntéseket.

Az eseményen részt vett Balla Mihály országgyűlési képviselő, aki beszédében hangsúlyozta, hogy Nyugat-Nógrádban 82 olyan település van, ami részben a Magyar Falu Programnak, részben a Vidékfejlesztési Programnak is lehet a kedvezményezettje, akár gazdálkodóként is. Kiemelte továbbá, örül annak, hogy a (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége vármegyei és országos szinten is partnerek a tájékoztatásban és a szakmai fórumok által segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak.

A sajtótájékoztatót a szakmai fórum követte, amelynek a végén a résztvevők választ kaphattak a kérdéseikre is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában