Adás-vétel

2024.02.02. 15:35

Durva számok jönnek: megtaláltuk Nógrád jelenlegi legdrágább használt autóját

Aki rendszeresen böngészi a megyei használtautó piaci kínálatot, most egy nem mindennapi vétellel találhatja szemben magát.

Nool.hu

Ötvenmillió feletti árával jelenleg ez a Ferrari Nógrád legdrágább használt autója

Forrás: https://joautok.hu/

4 literes, V8-as motor, 560 lóerő, 4 másodperc alatti gyorsulás 100-ra, bőr belső, lenyitható tető, rengeteg extra és egy 50 millió feletti vételár az ablakban. Ez az ára annak a kilenc éves Ferrari California T sportautónak, ami most szűkebb pártiánkban hirdetve keresi új gazdáját.

Az átlagos honi gépjárművásárlási szokásokat nézve a magyar autósok közel fele 4-6 évente cseréli régi négykerekűjét újabb, de jellemzően szintén használt autóra. Elsődleges szempont persze mindig az ár, kevesen tehetik meg (csak) azt, hogy emocionális alapon hozzanak döntést. Márpedig egy ilyen járgány magasan az „álom-kategóriában” van még akkor is, ha most durván az újkori ár feléért már hozzá lehet jutni.

Szakpiaci elemzők szerint használt autó vásárlásoknál Magyarországon átlagosan 3000 euró körüli a „kosárérték”, a vevők fele nagyjából 1,2 millió forintot szán a cserére, így ennek az autónak az árából 40 darab átlagos beszerzésre futná. Valamivel árnyaltabb a kép, ha új autóban gondolkodunk. Az eladások tekintetében legnépszerűbb Suzuki S-Cross-ból hetet tudnánk venni, de még a „szegény ember” Teslájából, a Model Y-ból is 3 új darabra futná a költségkeretből.

Játék a számokkal
Játszunk el kicsit a gondolattal, és konvertáljuk át a vételárat hétköznapi dolgokra, hogy jobban értelmezhető legyen az összeg.

A megyei átlagkeresetet figyelembe véve 15 évig kellene minden egyes forintot félretenni, hogy a forgalmiba a mi nevünk kerülhessen. Aki ennél kicsit türelmetlenebb, annak megoldást jelenthet egy kis banki segítség is, habár az autó értékcsökkenését és a hitel költségeit figyelembe véve nem ez a legjobb befektetés. A piacon jelenleg elérhető szabadfelhasználású kölcsön egy átlagos – tíz éves – futamidővel számolva nagyságrendileg havi hét- és nyolcszázezer forint közötti összeggel terhelné meg a családi kasszát.

Ötven millió forintért Salgótarján frekventált helyein már egy igényesen felújított családi házat, vagy három belvárosi panellakást tudunk vásárolni. Ha valaki albérletben gondolkodik, akkor ez az összeg 26-27 év lakhatását fedezné rezsivel együtt. Akik pedig a luxust szeretik: évenkénti kéthetes páros VIP-kiruccanás a Seychelle-szigetekre 2050-ig megoldott lenne.

A legdrágább sportkocsi Maranellóból

Ferrari 330 LM
Forrás: RM Sotheby’s

Tavaly ősszel a Sotheby's aukciós ház árverésén – igaz kikiáltási ár alatt – rekordáron kelt egy tűzpiros, 1962-es évjáratú Ferrari 330 LM autó, új tulajdonosa nem kevesebb, mint 51,7 millió dollárt fizetett az autóért. Egy röpke gyors szorzást és osztás követően könnyen kiszámolhatjuk, hogy ezért a ritkaságért 360-szor többet kellett leszurkolni, mint a „mi” Ferrarinkért.

Akinek pedig nem maradt más, még mindig bízhat Fortuna istennő kezében. A hétvégén minden idők eddigi egyik legnagyobb lottónyereménye várat magára, így öt jó számmal és pár száz forint befektetéssel csupán a nyeremény egy százalékát kell beáldozni ezért a hófehér olasz csúcsjárgányért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!