Hagyomány

2023.12.02. 19:57

Megkezdődött a disznóölések időszaka, de már egyre kevesebben szánják rá magukat Nógrádban

Elkezdődött szűkebb hazánkban is a disznóvágások szezonja, ám a tapasztalatok szerint évről évre egyre kevesebben ápolják ezt a hagyományt.

Nagy Orsolya

Kolbásztöltés. A hazai ízeket sokan szeretik, de egyre kevesebben vállalják a vele való munkát és a költségeket

Forrás: Nool.hu

Fotó: MW illusztráció

Bacsa Gyula, lucfalvai őstermelő és hentes elmondta portálunknak, hogy azt tapasztalja, hogy napjainkban kevesebben tartanak már otthon disznót, ráadásul sokkal kevesebben is vágnak.

– Azt, hogy a szép szokás miért kezd kiveszni a köztudatból jó magam sem tudom pontosan, de azt látom, hogy a fiatalok már nem nagyon érnek rá ezzel foglalni, a gyerekeket sem úgy nevelik manapság, hogy tudjanak disznót vágni, régen más rendszer volt teljesen. Emellett rohanó világban élünk, kevesen érnek rá és egyszerűbb megvásárolni a kész terméket a boltokban – közölte Bacsa Gyula, aki élete első disznóját mindössze nyolc évesen szúrta le.

Pörzsölik a disznót
Fotó: MW illusztráció / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, szerencsére azonban vannak még, akiknek fontos ez a hagyomány és még mindig vágnak disznót. Ünnepek előtt összejönnek barátok és családtagok és közösen vágnak sertést. Ilyenkor többségében hurkát, kolbászt, disznósajtot, tepertőt, szalonnát, sonkát, sült vért, húslevest és májat is készítenek, bár utóbbit nem minden háznál.

A hentes arra is kitért, hogy nem olcsó mulatság a disznóvágás, ugyanis egy 200 kilós disznó, mintegy 200 ezer forint. Ehhez pedig még kellenek felszerelések és hozzávalók. Bacsa Gyula reméli, hogy a jövőre egyre többen ápolják majd ezt a hagyományt és visszatér a régi korok disznó vágása, hiszen annak közösség erősítő szerepe is volt.

Nem mindegy, hogy milyen húsféle kerül az asztalra

Kelemen-Balogh Gréta, pásztói lakos portálunk érdeklődésére elmondta, hogy családjával minden évben vásárolnak egy leölt jószágot, majd azt közösen feldolgozzák.

– Számomra nem mindegy, hogy milyen húst fogyasztunk. Amennyiben van rá lehetőség, akkor minden évben vágunk disznót, mert akkor tudom, hogy a gyermekem is minőségi húst fogyaszt. Emellett nagyon szeretjük a hurkát és a házi zsír is nagyon értékes, hiszen azzal sokkal egészségesebb főzni, mint például olajjal – fejtette ki Kelemen-Balogh Gréta, aki szerint fontos ez a tradíció, hiszen összehozza a családtagokat és a barátokat, ráadásul hónapokra eltudják raktározni a sertéshúst, kolbászt, hurkát és egyéb termékeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!