Juhászat

2023.04.07. 11:20

Egyre kevesebb juhot nevelnek Nógrád-szerte

Szűkebb hazánkban egyre kevesebb juhot nevelnek. A juhászatokban általában úgy időzítik az ellést, hogy a nagyobb ünnepekre, elsősorban húsvétra közel húsz kilogrammos bárányokat neveljenek. Az állatok azonban jellemzően nem a helyiek ünnepi asztalára kerülnek, azokat elsősorban külföldi piacon értékesítik.

Gulyás Edina

A bárányhús nagyon egészséges, tele van vitaminokkal és könnyen emészthető

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Nemtiben az önkormányzat 2015-ben vette meg a községben működő gazdaságot, épületekkel, gépekkel és állatokkal együtt. Azóta a közmunkaprogram keretében nevelik a juhokat. 

– Elsődleges célunk az volt, hogy munkahelyeket biztosítsunk a helyieknek. Jelenleg hatan dolgoznak a Rézalja juhászatban – tájékoztatott Széll Istvánné polgármester. – Ma már a faluban kevesen tartanak állatokat, ezt személy szerint nagy problémának tartom. Régen Nemtiben nagyon sok libát, tyúkot, tehenet, disznót és birkát is neveltek, azok húsa sokkal jobb minőségű, mint amit a boltban vásárolunk. A tanyán fontos, értékteremtő munkát végzünk.

Idén jó áron vették át a bárányokat

Jánosi László kezdetek óta a juhászatban dolgozik, szívéhez nőttek az állatok. Mint mondta, jelenleg 105 anyajuh és két kos alkotja a nyájat. A legutóbbi ellési időszakban több mint 100 bárány született. Az ellést igyekeznek úgy időzíteni, hogy a nagyobb ünnepekre, karácsonyra és húsvétra megfelelő méretű – 16 és 22 kilogrammos – bárányokat neveljenek. A gazdaságban nem ritka az ikerellés, sőt volt olyan év, amikor hármas ikrek is világra jöttek, és nagy örömükre mindhárom jószág életben maradt.

– Bevételünk a fiatal állatok eladásából és a gyapjúból van. Ebben az évben igen jó áron vették át a bárányokat, amíg korábban kilónként ezer forintot, úgy idén 1600-1700 forintot fizettek érte – közölte Széll Istvánné: – Ritkán fordul elő, hogy a helyiek, vagy a környéken élők vásárolnának tőlünk bárányt, azokat külföldre, elsősorban Olaszországba szállítják. Azonban a településen megtartott rendezvényeken szokott birkahús kerülni az asztalra. Azt rendszerint katlanban, pörköltnek készítjük, de a közelgő nyúlfesztiválra terveink szerint a falu kemencéjében sül majd az egészséges fogás. 

Elsősorban olasz piacra értékesítik 

Nagylócon a Turai tanyán hosszú évek óta nevel juhokat Turai Nándor. Mint mondta, egészen fiatalon elkötelezte magát az állattartás mellett, már 14 évesen kora óta foglalkozik bárányokkal. 

– Jelenleg 250-300 anyajuh alkotja a nyájat. Tapasztalatom szerint hazánkban folyamatosan csökken a bárányhús iránti kereslet. Korábban, nagyszüleink idején gyakrabban került bárány az asztalra, a népszerűsége mára lecsökkent. Azt külföldi piacra, főleg Olaszországba értékesítik – fogalmazott a tulajdonos. – Sajnos a felvásárlási árak évről-évre hasonlóan alakulnak, azonban a takarmány ára az utóbbi időszakban jelentősen emelkedett. 

Turai Nándor arra is kitért, hogy személy szerint szívesen fogyaszt birkahúst, leggyakrabban pörköltet, vagy gulyást készít az állatokból. Azonban egy jó recept alapján az sültnek is kitűnően elkészíthető. A bárányhús nagyon egészséges, tele van vitaminokkal és könnyen emészthető.

Évről évre csökken az állomány

A magyar juhállomány csökkenése évek óta tart. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése alapján 2017 decemberében még több mint 1,1 millió példányból állt a hazai állomány, ami azonban 2021 végére az előzetes adatok szerint 887 ezerre apadt le. Ez 5 év leforgása alatt közel 23 százalékos csökkenést jelent. Szűkebb hazánkban is ugyanez a tendencia figyelhető meg az adatok szerint. Amíg 2018-ban a nógrádi gazdák közel 22 ezer darab juhot tartottak, az azóta eltelt éveken ez a szám folyamatosan csökkent. 2019-ben 20,5 ezer, 2020-ban, 16,7 ezer, 2021-ben pedig alig több mint 15 ezer juhot számolt a megyei állomány, ez a szám tavaly már a 14 ezret sem érte el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!