NAV

2023.03.09. 09:55

Nógrádi autósok figyelem: nyakunkon az első féléves gépjárműadó-befizetés

Már csak egy hetük maradt az autótulajdonosoknak arra, hogy befizessék a gépjárműadó I. féléves részletét.

Nool

Gépjárműadó I. féléves részletének befizetésére egy hetük maradt a gépjárműtulajdonosoknak

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Mostanra már elvileg minden autótulajdonoshoz megérkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a 2023-as évre vonatkozó gépjárműadóval kapcsolatos értesítése, az első féléves adórészlet befizetésére pedig már csupán egy hetük maradt az autósoknak. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a járműtulajdonosok elektronikus tárhelyeire - ügyfélkapujára - február közepétől érkeztek a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, határozatok, akiknek pedig nincs ügyfélkapujuk, postai úton kapták meg az iratokat.

Ha valaki esetleg mégsem kapott ilyen iratot, vagy nem találja a korábban kiküldöttet, az a NAV applikációjában, a NAV-Mobilban bármikor megnézheti az aktuálisan fizetendő összeget, ha van elektronikus azonosítása. Ezt mindenképp érdemes is megtenni, a fizetési határidőt ugyanis nem befolyásolja, ha az adózó esetleg nem vette át az emlékeztető értesítést, vagy elhagyta azt.

A gépjárműadó első részletének befizetésére egy hetük maradt az autótulajdonosoknak, azt ugyanis március 16-áig (március 15-e munkaszüneti nap) köteles mindenki befizetni. A második féléves díj teljesítési határideje szeptember 15. A határidőkre érdemes odafigyelni, mert ha valaki később fizeti be az előírt időpontnál, akkor már késedelmi pótlék is növelheti az összeget.

Így fizetheted be a gépjárműadót:

  • A gépjárműadó befizetésének egyik legegyszerűbb módja a NAV applikációjának Gépjárműadó-menüpontjában vagy a NAV ügyintéző felületén, az Ügyfélportálon történő teljesítés. Az applikáció letölthető a Google Play és az App Store kínálatából is, fontos, hogy mindig a legfrissebb verziót kell használni.
  • Befizethető az összeg a NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlájára való banki utalással, a 10032000-01079160 számú számlára. A rendszám közlemény rovatban történő feltüntetése nem egyértelmű azonosítás, ezért fontos, hogy átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell feltüntetni a közlemény rovat elején. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni. 
  • A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag átutalással rendezhetik a befizetést. Akik nincsenek erre kötelezve, azok banki átutalás és a mobilappos megoldás mellett, a papíron küldött irathoz mellékelt csekken vagy az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül is befizethetik adójukat. Csekk telefonon a NAV Infóvonalán vagy online a NAV honlapján igényelhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!