Gyárban

2023.02.23. 17:22

Újítások jellemzik a 80 éves salgótarjáni gyárigazgató pályaképét

A Heves megyei Erdőteleken 1944-ben született Tari Miklós gyermekkorában vonzódott a kertészkedéshez és – jó kézügyességű lévén – a műszaki pályához. Végül utóbbi területen indult el, amikor középiskolai tanulmányait Budapesten, az Eötvös Loránd Gépipari Technikumban végezte. Az üzemmérnöki és rendszertervező diplomával rendelkező szakember életútját mintegy kuriózumként keretezi, hogy amikor 2005-ben – 45 éves szakmai múlttal a háta mögött – nyugállományba vonult, kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseképpen a jeles tudós neve által fémjelzett díjban részesült.

Csongrády Béla

Tari Miklós nyugdíjas éveiben is rendre kirukkol valamilyen új ötlettel, kezdeményezéssel. Nemrégiben A rendszerszervezés és hálózattervezés megszállottja kiadványt állította össze

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Manapság átfogóan innovációként emlegetik a kreatív megújulásra hajlamos személyiségek törekvéseinek összességét. Ezek lényegében átfogják Tari Miklós egész pályaképét, beleértve akár napjainkat is. Pályakezdését – mint elmondta – nagyon szerencsésnek tartja, amennyiben a nagy múltú Láng Gépgyárban helyezkedhetett el. Sokat tanult, egyszersmind már ott elkezdte újításait, amennyiben igyekezett átformálni bizonyos munkafolyamatokat. A ’70-es évek elején a Láng – négy társával együtt – Dombóvárra helyezte egy nagyobb kazán- és vegyipari gépgyár felépítése céljából. 

Termelésvezetői munkakörében érvényesített több hálózatszervezési javaslata eredményesnek bizonyult. Lényegében ugyanezen beosztásba került az 1973-ban Salgótarjánban átadott Vegyépszerhez, ahonnan úgymond vállalati érdekből az ugyancsak a Tolna megyei Tamásiba irányították. Ott egy gépállomást kellett olyan üzemmé formálniuk, amelyik a paksi atomerőmű részére is gyártott alkatrészeket. A dunántúli kisvárosban gazdálkodott is, amennyiben szőlő- és bortermeléssel foglalkozott. 

Hét év után tért vissza Salgótarjánba, de akkor már az SVT-be. A tűzhelygyárban megbízást kapott néhány problematikus munkaterület átvilágítására, majd egy igencsak kritikus terület, a vevőszolgálat – amelyet sikerült országossá szervezni – vezetője lett. Ugyanakkor saját ötlet alapján alkottak egy olyan diagnosztikai műszert is, amelyik szétszerelés nélkül fedte fel a hibás alkatrészeket. A termelési és értékesítési folyamatban is hasznosult az általa alapított PIRO Kft. és ugyancsak ötletgazdája és egyik alapítója volt a PIRAZOL Gyártó, Szolgáltató és Kereskedő Kft.-nek. 

Fontos szerepe volt a vasöntöde rekonstrukciójában és még inkább az SVT tulajdonosai – köztük Tari Miklós – által megvásárolt zagyvapálfalvai bányagépgyár korszerű kandallógyártásra alkalmas üzemmé alakításában. Mindezek alapján büszkén viseli az SVT által neki ítélt aranygyűrűt. A későbbiekben műszaki vezetőként, illetve igazgatóként irányította a bátonyterenyei Fűtőbert. 

Elismerésre méltó tevékenységet fejtett ki a Magyar Gyáriparosk Országos Szövetsége nógrádi elnökeként is, amennyiben a figyelmet az együttműködésre és főként a szakmunkásképzés területén tapasztalt problémákra irányította. Ezek csökkentése céljából saját erőből – a kereskedelmi és iparkamara támogatásával – készített CD-sorozatot, bemutatván a gépipari alapszakmákat, a forgácsolószakma alapjait és a fémipari alapanyag-gyártás műveleteit. Ezek némelyike már szlovák nyelven is elérhető. 

Egy válságmenedzser naplójából
Tari Miklós gyárigazgató ­Kovács Bodor Sándor ­riporteri kérdéseire válaszolva gyakorlatilag egy naplószerű példagyűjteményt mutatott be A rendszerszervezés és hálózattervezés megszállottja című szerzői kiadványában. Ebben a már említett elismeréseken túl helyet kapott az az oklevél is, amelyiket Tari Miklós a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától a Palócföld Gazdaságáért kitüntetés megnevezéssel kapott. Egy másik oklevél fotója 2010-ben kelt Tamásiban, és a Trófea Vadételek IV. Országos Főzőversenyén elért különdíjat fémjelzi. Ez arra utal, hogy nevezett a kertészkedés, a gazdálkodás mellett egy időben szívesen foglalkozott a vadászattal és a gasztronómiával is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!